Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron z serem

Tekst i foto immr 23-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji? złprosty60 min.?

Składniki:

- 500 ml mleka,
- 180 g śmietany 12% lub 18%,
- 180 g jogurtu naturalnego,
- 100 ml oleju,
- makaron rurki,
- cukier lub sól i pieprz,
- tłuszcz do wysmarowania blaszki.

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę, wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i ułożyć surowy makaron tak by cały był przykryty. Piec w piekarniku 180° przez około godzinę.

Jak podawać?

Można podawać na słodko lub słono. Od tego zależy czy dodamy cukier czy sól. Jeśli potrawa ma być na słodko można zamiast jogurtu naturalnego dodać owocowy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.07.2003 Dusia

Mam takie pytanko i prosze również o lepsze formuowanie przepisów. Czy ten makaron ma być ugotowany czy wyłożony na tę blaszkę prosto z paczki???????

Zgłoś 09.07.2003 ewsik

przyłącze się do wcześniejszego komentarza, bo jakoś dobrze mi się nie kojarzy to wszystko bez mojego ukochanego żółtego serka.....

Zgłoś 23.04.2003 anukla

a gdzie tytulowy ser??? ma byc zolty czy twarog?

Zgłoś 04.08.2003 immr

Makaron dodajemy surowy prosto z paczki, natomiast tytułowy ser zrobi się sam.

Zgłoś 30.08.2003 Lucy

właśnie jestem po tej wspaniałej zapiekance :)

a do wszystkich, którzy jeszcze nie spróbowali a już marudzą: przepis jest OK

moje modyfikacje:

-użyłam makaronu razowego
Pokaż więcej

właśnie jestem po tej wspaniałej zapiekance :)

a do wszystkich, którzy jeszcze nie spróbowali a już marudzą: przepis jest OK

moje modyfikacje:

-użyłam makaronu razowego

-z góry założyłam, że ma to być potrawa na słono, więc tę masę mleczną doprawiłam solą i pieprzem, a i dodałam natkę pietruszki

-na koniec posypałam serem żółtym i natką i jeszcze trochę zapiekłam

-idealnie pasują do tego pomidory z czosnkiem

jeszcze raz pomysł super, a ile można wykombinować Kochani Sceptycy :P smacznego :D

Zgłoś 06.02.2004 Olcia

a gdzie ten ser?

Zgłoś 11.03.2006 izus

potrawa pychotka robiłam na słodko wyszła super tylko nie można dać za dużo makaronu

Zgłoś 28.04.2006 mgm

Po upieczeniu wyględa jak makaron z białym serem, a smakuje dwa razy lepiej!

Zgłoś 11.12.2006 Ita

dodalam natki pietruszki i bazylii. Fajny przepis i nie ma nic do roboty. Sprobuje na slodko ;)

PS : ludzie czytajcie przepisy, autor wyraznie napisal ze makaron suchy a ser "sie zro... Pokaż więcej

dodalam natki pietruszki i bazylii. Fajny przepis i nie ma nic do roboty. Sprobuje na slodko ;)

PS : ludzie czytajcie przepisy, autor wyraznie napisal ze makaron suchy a ser "sie zrobi"

Zgłoś 14.01.2008 Monika

na słodko było nawet, nawet ale nie nadaje się do powtórnego odgrzania.