Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Makaron "zielony" z warzywami

Tekst i foto firaneczka 21-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
27 złprosty30 min.?

Składniki:

makaron zielony (barwiony szpinakiem),
marchewka 2-3 szt.,
korzeń pietruszki 1 szt.,
por 1-2 szt.,
seler wg uznania,
sos holenderski (ewentualnie serowy) - gotowy,
masło 1-2 łyżki,
sól, pieprz, zioła wg uznania

Jak przyrządzić:

Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (nie może się zrobić "papka"!).
Do gotującej wody wrzucamy starte warzywa (na 3-5minut), odcedzamy.
Rozpuszczamy masło w garnku (tym samym;) i wrzucamy warzywa.
"Smażymy" 3-5 minut i wlewamy sos.
Całość (warzywa + sos) gotujemy do chwili aż sos będzie gorący.
W tym samym czasie gotujemy makaron ;)
WERSJA 1:
Makaron na talerz i polewamy sosem ;)
WERSJA 2:
Makaron wrzucamy do sosu mieszamy wszystko i dopiero na talerz;)
Smacznego.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Może ma ktoś dobry przepis na sos holenderski?

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.05.2006 Ania

A nie szkoda gotować warzyw a potem tej wody wylewać? Radziłabym udusić starte warzywa na maśle i odrobinie wody. Wiem, że to więcej pracy, ale nie wylewa się cennych witamin do zlewu.

Sa... Pokaż więcej

A nie szkoda gotować warzyw a potem tej wody wylewać? Radziłabym udusić starte warzywa na maśle i odrobinie wody. Wiem, że to więcej pracy, ale nie wylewa się cennych witamin do zlewu.

Sam przepis bardzo fajny :-)