Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Mięsne pierogi zapiekane z kapustą

19.10.2011

Przy pierogach własnej roboty jest trochę pracy, ale efekt i satysfakcja murowane. Ciasto jest delikatne, a farsz zawsze możemy przygotować według własnego gustu i doprawić po swojemu. Kapusta uduszona na maśle i połączona z koperkiem jest już smaczna sama w sobie, a zapieczona w piekarniku razem z pierogami staje się daniem niecodziennym i smakuje każdemu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
426 złwymagający75 min.wysoka

Składniki:

średnia główka kapusty,
cebula cukrowa,
pęczek koperku,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz,
płaska łyżeczka mąki.

Pierogi:

pół kg mąki,
2 jajka,
szklanka wody,
szczypta soli,
pół kg mięsa wieprzowo-wołowego,
20 dag wątróbki drobiowej,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
listek laurowy,
sól,
pieprz,
cebula.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe i wołowe ugotować razem z warzywami i listkiem laurowym.

10 minut przed końcem gotowania dodać wątróbkę.

Mięso, wątróbkę i warzywa zemleć w maszynce, doprawić solą i pieprzem.

Jeżeli farsz jest za suchy, dodać kilka łyżek wywaru z gotowanego mięsa.

Z mąki, jajek, soli i wody zagnieść ciasto, rozwałkować na cienki placek i wykroić kółka.

Na środku każdego kółka kłaść farsz i dokładnie sklejać.

Gotować w lekko osolonej wodzie, po wypłynięciu 2 minuty.

Kapustę pokroić cienko, cebulę pokroić w kostkę.

Na łyżce masła podsmażyć cebulę i kapustę.

Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dusić do miękkości.

Koperek pokroić, dodać do kapusty.

Drugą łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.

Kapustę wymieszać razem z zasmażką i jeszcze chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem.

Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułożyć pierogi i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Danie podawać gorące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.10.2011 Misti

Pierogi wyglądają smakowicie i pewnie tak smakują. Dzięki za przepis!

Zgłoś 20.10.2011 pierogi do Misti

WCALE NIE SMAKUJEMY!!!

...dzięki-sręki!

Zgłoś 04.11.2011 beti

kapusta dobra pierogi smakowo też podpiekanie w piekarniku do bani:(