Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Mizeria jak dla mnie

Tekst i foto Arystoteles 15-10-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty5 min.-

Składniki:

ogórki, cebula, gęsta śmietana 18%, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Ogórki myjemy i kroimy w cienkie plasterki (nie szatkujemy na tarce!, można obierać ze skórki lub nie), wkładamy je do salaterki i solimy. Następnie kroimy drobno cebulę. Przed dodaniem cebuli do ogórków, odlewamy wodę, bądź wyciskamy ogórki nad zlewem, żeby pozbawić je nadmiernej ilości wody. Następnie dajemy cebulę i gęstą śmietanę. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy, ponieważ część soli odlaliśmy z wodą.

Potrzebne przybory:

Nóż, deska do krojenia, salaterka, łyżka.

Jak podawać?

Na zimno:) w salaterce, bądź na talerzu z daniem głównym. Znakomity dodatek do schaboszczaka.

Uwagi:

Moja żona zawsze się dziwiła, że dodaję cebulę do mizerii a np. nie daje cukru, czy octu. Śmiałem się, że mizeria bez cebuli to jak pomidorowa bez pomidorów, jajko beż żółtka albo schabowy chociażby bez bułki tartej. No i psikus... Okazało się że miała rację. Praktycznie w każdym przepisie znalezionym w necie był przepis na mizerię "mojej żony". Dlatego umieszczam tu swój, banalny przepis na "moją" mizerię, bez soku z cytryny czy kopru, za to z cebulą i pieprzem, serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.10.2009 ,

a ja dodaje czekolade i kisiel

Zgłoś 20.10.2009 Sonia G.,

Ja też nie daje cukru ani octu do mizerii...

Dodaję kwaśną śmietanę, sól, pieprz, koperek - to standart, ale dodaję też czasem szczypiorek, ew. odrobinę rzodkiewki (w sezonie), więc mój p... Pokaż więcej

Ja też nie daje cukru ani octu do mizerii...

Dodaję kwaśną śmietanę, sól, pieprz, koperek - to standart, ale dodaję też czasem szczypiorek, ew. odrobinę rzodkiewki (w sezonie), więc mój przepis byłby taki bardziej wypośrodkowany...

Zgłoś 20.10.2009 Renata,

Ja robię mizerię podobnie. Zawsze dodaję cebulę lub szczypior, czasami również koperek. Tak mizerię robiła moja babcia, mama, a teraz ja :)

Za to sos do sałaty robię ze śmietany przyprawi... Pokaż więcej

Ja robię mizerię podobnie. Zawsze dodaję cebulę lub szczypior, czasami również koperek. Tak mizerię robiła moja babcia, mama, a teraz ja :)

Za to sos do sałaty robię ze śmietany przyprawionej solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym (koniecznie!) i cukrem (koniecznie!). Musi być wyraźnie słodko-kwaśny.