Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Mizeria p. Nowickiej

Tekst i foto Krysia 14-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.niska

Składniki:

5 kg ogórków,
1 szklanka octu 10%,
2 szklanka wody,
1 paczuszka gorczycy,
1/2 cukru,
1 łyżka czubata soli,
3 cebule,
3-5 liści laurowych,
ok. 10 szt. ziela angielskiego,
10-15 sztuk pieprzu ziarnistego.

Jak przyrządzić:

Zagotować wodę z octem, cukrem, liśćmi pokruszonymi na kawałki oraz przyprawami. Ostudzić. Poszatkować ogórki i posiekać cebulę. Zalewę zmieszać z ogórkami i cebulą. Po 30 minutach, kiedy ogórki puszczą sok, włożyć do słoików i pasteryzować od 20 do 30 minut.

Jak podawać?

Do wszelkich potraw mięsnych, ale również na kanapki z wędliną.

Uwagi:

Nie ma lepszej mizerii dla tych, co lubią słodko - kwaśne dodatki do mięs.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.08.2005 eliszka

1/2 cukru szklanki , kg, łyżki

Zgłoś 30.08.2005 Urszula

No właśnie ile tego cukru ?????????

Zgłoś 06.09.2005 betsy

cukru napewno 1/2 szklanki mam doswiadczenie w tych sprawach

Zgłoś 28.09.2005 Evil_Princess

Co do cukru: na pewno 1/2 szklanki.. Ale soli jest moim zdaniem zdecydowanie za mało: tylko jedna jedyna łyżka na 5 kg ogórków? Przecież ogórki wręcz 'pożerają' sól. ;-)

Pozdraw... Pokaż więcej

Co do cukru: na pewno 1/2 szklanki.. Ale soli jest moim zdaniem zdecydowanie za mało: tylko jedna jedyna łyżka na 5 kg ogórków? Przecież ogórki wręcz 'pożerają' sól. ;-)

Pozdrawiam

Renee

Zgłoś 04.08.2009 Inssane

Te ogóraski sa super ze śmietaną w czasie zimy - jak zwykła mizeria + jeszcze swierza cebulka w drobną kostke i do schabowego mega dodatek!

Zgłoś 22.07.2011 Maga

Obrane czy nie te ogórki?