Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mleczna zupa dyniowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 12.11.2008

Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty20 min.średnia

Składniki:

3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.

Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.

Dodać do gotującego mleka.

Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.

Przygotowanie zacierek:



Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.

Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.

Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.

Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.01.2010

a co z jajkami

Zgłoś 05.01.2010 Hel-lenka

Bardzo wielkie dzieki za ten przepis!!!

Uwielbiam ptysie! I chociaz jesem na diecie po swiatecznym obzarstwie, upieke je jeszcze dzisiaj ;)

Zgłoś 15.01.2010 ana

Ile ptysi wychodzi z tej porcji?

Zgłoś 11.01.2010 Do gościa

Czytaj uważnie cały przepis:

"Do przestudzonej masy na ciasto dodajemy jajka ucierając ją mikserem."

Pozdrawiam.

Zgłoś 29.01.2010 kela

dlaczego ciasto w srodku było surowe