Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mleczna zupa dyniowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 12.11.2008

Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty20 min.średnia

Składniki:

3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.

Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.

Dodać do gotującego mleka.

Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.

Przygotowanie zacierek:



Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.

Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.

Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.

Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.11.2012 Mariola

Wygląda na bardzo smacznie,uwielbiam serniczki,robę podobny z sera wiaderkowego Pilos również mi tak wyrasta.

Zgłoś 17.09.2012 ja

nie wyglada na puszystego

Zgłoś 07.10.2012 slavkoha

i wychodzi ping-pong

Zgłoś 06.10.2012

na puszystego???

Zgłoś 27.11.2012 Mariola

rewelacyjny i ładnie wyrośnięty sernik,ja robię z sernika wiaderkowego Pilos z Lidla i zawsze mi się sernik udaje,rodzynkami jest pyszny.

Zgłoś 20.12.2012 Kasia

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxXX

Zgłoś 20.12.2012 Kasia

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxXX

Zgłoś 20.03.2013 gość

http://torty-ciasta-zielona-gora.manifo.com

Zgłoś 07.05.2014 Kawowa

Do tego mocna kawa i niczego więcej nie potrzeba :) Ile kaw dziennie pijecie?