Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Mleczna zupa dyniowa

Tekst i foto Danka Daniłowska 12.11.2008

Jesień to zdecydowanie czas dyni, więc grzechem byłoby nie wykorzystać jej w potrawach. Najbardziej znana jest dynia marynowana podawana jako dodatek do mięs i wędlin. Jednak coraz częściej na naszych stołach króluje w postaci zup i mlecznych deserów. Oto jeden ze sposobów przyrządzenia dyni na słodko.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
45 złprosty20 min.średnia

Składniki:

3/4l mleka,
1/2kg miąższu dyniowego,
1 jajko,
½ szklanki mąki,
sól, cukier.

Jak przyrządzić?

Dynię obrać ze skóry, wyrzucić miękką część wraz z pestkami.

Miąższ z dyni oczyścić i pokroić w większą kostkę.

Dodać do gotującego mleka.

Gotować około 10 minut, nie dopuszczając by kostki dyniowe się rozpadły.

Przygotowanie zacierek:



Mąkę, jajko, sól, 2 lub 3 łyżeczki wody wymieszać w misce i zagnieść ciasto.

Skubać małe kawałki ciasta i formować podłużne wałeczki.

Wrzucać do wrzącej zupy mlecznej i gotować przez chwilę.

Zupę doprawić szczyptą soli i cukru.

Jak podawać?

Podawać zaraz po przygotowaniu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.04.2006 Vasco

Hmmmmmmm Brzmi smakowicie :) Chyba wybrobuje...

Zgłoś 03.04.2006 żona

mój mąż sam by zjadł takich z 8 a gdzie ja i dzieci - brzmi smakowicie ale to nie na moją kieszeń

Zgłoś 03.04.2006 aLic

mniamiii :D

Zgłoś 03.04.2006 :):):):):)

brawo!!! nie wiedzialam, ze sa na swiecie osoby, ktore racza swoje podniebienia "trupami" skoro znaja ich smak to pewnie sa skladnikiem diety niektorych osob- osobiscie wole zagustowa... Pokaż więcej

brawo!!! nie wiedzialam, ze sa na swiecie osoby, ktore racza swoje podniebienia "trupami" skoro znaja ich smak to pewnie sa skladnikiem diety niektorych osob- osobiscie wole zagustowac w serku plesniowym a nie bawic sie w kanibalizm :) poza tym przepis wydaje sie bardzo ciekawy i warty wyprobowania:)

Zgłoś 04.04.2006 Ulik

Wspaniały przepis. Warto wypróbować. Ja osobiście uwielbiam wszystkie sery a pleśniowe szczególnie .

Zgłoś 04.04.2006 jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

no wreszcie promujecie inny przepis niż sałatka z tuńczyka która tu "wisiała" całą zimę może z wiosną dostaniecie więcej werwy i będziecie częściej podawać nowe przepisy?????

... Pokaż więcej

no wreszcie promujecie inny przepis niż sałatka z tuńczyka która tu "wisiała" całą zimę może z wiosną dostaniecie więcej werwy i będziecie częściej podawać nowe przepisy?????

Zgłoś 04.04.2006 super przepis

WRESZCIE COŚ DLA LUDZI !!!!!!!!!!!!!!!!!!! więcej takich przepisów, pozdrawiam :)

Zgłoś 04.04.2006 parker

Ser Pleśniowy? FUJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 04.04.2006 Kasia

Czy zamiast roqueforta można dać inny ser pleśniowy, np. brie albo camembert? Te z niebieską pleśnią w ogóle mi nie smakują :(

Zgłoś 04.04.2006 dust

Do tych ":):):):):)" ponizej

Jakbys nie wiedziala sery plesniowe nie sa skladnikami diety wegetarianskiej gdyz do ich wyrobu uzywa sie skladnikow pochodzenia zwierzecego. Wiec s... Pokaż więcej

Do tych ":):):):):)" ponizej

Jakbys nie wiedziala sery plesniowe nie sa skladnikami diety wegetarianskiej gdyz do ich wyrobu uzywa sie skladnikow pochodzenia zwierzecego. Wiec sie nie madrzyj tak bardzo

Zgłoś 04.04.2006 Visconius

Do DUST

Też się nie mądrzyj. Do produkcji stosuje się mleko a to wegetarianie spożywają. Chyba pomyliło Ci się z weganami którzy nie tkną nic co pochodzi z zwierzątek.

Nie jestem a... Pokaż więcej

Do DUST

Też się nie mądrzyj. Do produkcji stosuje się mleko a to wegetarianie spożywają. Chyba pomyliło Ci się z weganami którzy nie tkną nic co pochodzi z zwierzątek.

Nie jestem ani jednym ani drugim. Wegetarian uważam za ludzi z lekką odchyłką (nieszkodliwi wariaci), a weganie- szkoda gadać, mam nadzieję że selekcja naturalna i niedożywienie wykrzewia szybko ten chory sposób odżywiania.

Zgłoś 05.04.2006 :):):):)

dust widze ze nie grzeszy inteligencja ale no coz... czasem tak bywa i lekarstwa na to jeszcze nie wynalezli ale zawsze mozna miec nadzieje ... a umiejetnosc czytania tekstu ze zrozumieniem to s... Pokaż więcej

dust widze ze nie grzeszy inteligencja ale no coz... czasem tak bywa i lekarstwa na to jeszcze nie wynalezli ale zawsze mozna miec nadzieje ... a umiejetnosc czytania tekstu ze zrozumieniem to sztuka ktora opanowywuja dzieci w szkole podstawowej bo po pierwsze nie wiem czy zauwazylas ale nie pisalam o serku tylko o " trupie" bo zafascynowalo mnie to ze ktos wie jak smakuja "trupy" a odnosnie serow to specjalnie mnie nie oswiecilas tym ze do ich wyrobow uzywa sie mleka ale brawo widze ze chcesz uchodzic za madrzejsza niz jestes :)

Zgłoś 05.04.2006 lalapupu

do kasi sprzed kilku postow: mysle, ze w ogole to moznaby takie cos zrobic z brie, ale to juz bedzie co innego, bo brie i camembert to sery dojrzewajacem nie plesniowe. jesli nie lubisz tej nieb... Pokaż więcej

do kasi sprzed kilku postow: mysle, ze w ogole to moznaby takie cos zrobic z brie, ale to juz bedzie co innego, bo brie i camembert to sery dojrzewajacem nie plesniowe. jesli nie lubisz tej niebieskiej plesni, to bywaja tez bardziej delikatne kruche sery podobneg rodzjau, np. dolce late.

Zgłoś 05.04.2006 ffsasrh'''

Zgłoś 05.04.2006 srednio zaawansowany

smakowiete to jest, i bardzo!

ale za nic na świecie nie upiecze się to w 15 min.!!! (sprawdziłem, trzeba conajmniej 30)

no i ciasto francuskie ZAWSZE pieczemy w temp. minimum 220 s... Pokaż więcej

smakowiete to jest, i bardzo!

ale za nic na świecie nie upiecze się to w 15 min.!!! (sprawdziłem, trzeba conajmniej 30)

no i ciasto francuskie ZAWSZE pieczemy w temp. minimum 220 s. C

pozdrawiam:)

Zgłoś 05.04.2006 Asia

To jest pycha!! Ja uwielbiam ser pleśniowy i jestem wegetarianką:)

Ciekawe, kto z Was, tak mądrzących się kiedykolwiek zaproponował tu jakiś przepis? Czekam..

Zgłoś 06.04.2006 akka

Wczoraj zrobiłam. Pycha !!!!! Dzięki za super przepis.

Zgłoś 06.04.2006 BZYCZEK

W mieście gdzie mieszkam produkują ser roqefort pod nazwą Rokpol. REWELACJA! A PRZEPIS NA PEWNO WYPRUBUJĘ

Zgłoś 06.04.2006 Marchewka co sama spadła z krzoka

No w końcu ktoś wypowiedział mądre słowa na temat trawojadów, brawo Visconius! Trzeba mieć nie równo pod sufitem żeby wyznawać filozofię wegan, zrezsztą ci psychole chyba nawet nie jedzą tego co... Pokaż więcej

No w końcu ktoś wypowiedział mądre słowa na temat trawojadów, brawo Visconius! Trzeba mieć nie równo pod sufitem żeby wyznawać filozofię wegan, zrezsztą ci psychole chyba nawet nie jedzą tego co samo nie spadnie z krzaka (buhahaha). A co do wegetarian, też racja nieszkodliwi odszczepieńcy, brak białka mięsnego sam ich zabije, pozdrawiam wszystkich normalnych

Zgłoś 06.04.2006 nie-wegetarianka

skąd w was tyle ciepła nie-wegetarianie? Może zjedzone mięsko ma coś z tym wspólnego? wyluzujcie. przeginanie w każdą strone jest niezdrowe- moim zdaniem.

Zgłoś 06.04.2006 lilka

do :):):):):):)

inteligencie kochany,do proddukcji sera używany jest enzym zwierzęcy zwany podpuszczką, to raz, jak komuś coś zarzucasz, to konkretnie chociaz ...

tak samo jak jedz... Pokaż więcej

do :):):):):):)

inteligencie kochany,do proddukcji sera używany jest enzym zwierzęcy zwany podpuszczką, to raz, jak komuś coś zarzucasz, to konkretnie chociaz ...

tak samo jak jedzenie trupa nie oznacza kanibalizmu

pobaw sie czasem wikipedią. nie boli, a ile wstydu zaoszczędza

co do przepisu, ja jeszcze proponuje dorzucić suszone pomidory

fakt, nie jest to obiad dla 6 os rodziny, ale czasem warto zrobic sobie dobrze

Zgłoś 06.04.2006 aga

Jak ktoś nie lubi serów pleśniowych a kusi go ten przepis to niech zastąpi serem feta(ja tak robię i dodaję też siekany uduszony z czosnkiem szpinak).Trż pycha!

Zgłoś 06.04.2006 Michał

a ja kocham sery plesniowe, niestety one maja po 60% - 80% tłuszczu a ja zeby sie najesc musiałbym zjesc takich z 12! A jezeli ktos zaraz powie ze mozna zjesc jako przystawke poprostu 2 lub 3, t... Pokaż więcej

a ja kocham sery plesniowe, niestety one maja po 60% - 80% tłuszczu a ja zeby sie najesc musiałbym zjesc takich z 12! A jezeli ktos zaraz powie ze mozna zjesc jako przystawke poprostu 2 lub 3, to ja mu na to ze tylko sobie narobnie ochoty a potem bede cierpiał... Pozatym Tam jest wszystko co najbardziej kaloryczne: ser plesniowy - ciasto francuskie - orzechy włoskie... No w sumie tlyko ta sałata od dekoracji sie nadaje ;-)

Zgłoś 07.04.2006 ......ss.......

ja to sie tak czasem zastanawiam po co tak naprawde funkcjonuje ta strona... bo ogolnie powinno to chyba wygladac tak ze kazdy zglasza tu swoje uwagii na temat jakiegos dania, udziela ewentualn... Pokaż więcej

ja to sie tak czasem zastanawiam po co tak naprawde funkcjonuje ta strona... bo ogolnie powinno to chyba wygladac tak ze kazdy zglasza tu swoje uwagii na temat jakiegos dania, udziela ewentualnie jakis wskazuwek etc.. wszystko powinno oscylowac mniej wiecej w tej tematyce ... a tu jak sie czasem czyta co niektore osoby pisza to az sie naprawde slabo robi... jesli ktos chce wykorzystywac te forum jako miejsce do klotnii to moze niech w ogole tu nie zaglada bo chyba mija sie to z celem a poza tym jesli ktos nie jest zainteresowany jakims przepisem to po co go w ogole czyta?? jesli ja np nie lubie " kaszanki" etc to nie rozgladam sie za przepisami z kaszanka - PROSTA SPRAWA!!! ludzie szukajcie czegos co lubicie i co jest w stanie zaspokoic wasze oczekiwania...

i nie badzcie az tak zlosliwi bo naprawde PO CO??? czemu to ma niby sluzyc???

p.s przepis bardzo fajny :) bez wzgledu na to ze do jego przygotowania wykorzystuje sie ten "Sporny" serek plesniowy :)

Zgłoś 07.04.2006 NIE-WREDNA

dlatego, ze o2 pozwala na wielki burdel na swoich stronach. zreszta, niestety,tu oraz na kafeterii mozemy sie przekonac jakia jest wiekszosc naszego spoleczenstwa - WREDOTA

Zgłoś 07.04.2006 miśka

Po pierwsze ciasto francuskie, po drugie ser pleśniowy, po trzecie szybko...doskonały przepis. Proponuję podawać z żurawiną lub z sałatką z rukoli, z sosem vinaigrette.

Zgłoś 07.04.2006 groszek

Oj ludzie, ludzie!!!

Troche wiecej elastycznosci!! Mozeciezrobic farsz z fety i szpinaku, badz innych dodatkow i takze bedzie pysznie!!! polecam szynke pieczarki i ser!!! duzaziol i szczy... Pokaż więcej

Oj ludzie, ludzie!!!

Troche wiecej elastycznosci!! Mozeciezrobic farsz z fety i szpinaku, badz innych dodatkow i takze bedzie pysznie!!! polecam szynke pieczarki i ser!!! duzaziol i szczypta serca!!! Dziala!!!!

do tego najprostsza salata i kieliszek wina!!!

Zgłoś 08.04.2006 Gojka

myślę że potrawa super, uwielbiam i ciasto francuskie i sery pleśniowe, ale ile to ma kalorii - aż strach liczyć ;))

Zgłoś 09.04.2006 r_michal

powiem krotko, proste i przepyszne

Zgłoś 09.04.2006 mm*25

do sera można dodać szpinak, będzie jeszcze pyszniejsze !!!:)

Zgłoś 09.04.2006 bastian

ciasto francuskie jest the best:)pozatym ser typu lazur(bo o taki chyba chodzi) jest dla mnie najlepszym z plesniowych.ma lepsza glebie smaku od camemberta i brie.mysle ze potrawka byla by dobra... Pokaż więcej

ciasto francuskie jest the best:)pozatym ser typu lazur(bo o taki chyba chodzi) jest dla mnie najlepszym z plesniowych.ma lepsza glebie smaku od camemberta i brie.mysle ze potrawka byla by dobra.pozdrawiam wszystkich smakoszy.

Zgłoś 09.04.2006 Agnieszka :P

Sama jestem smakoszem serow,nawet to ze moj organizm nie toleruje produktow bialkowych,nie powstrzymuje mnie od jedzenia serow.Potrawa,owszem wyglada kalorycznie,ale nikt tu nie mowi zeby zaraz ... Pokaż więcej

Sama jestem smakoszem serow,nawet to ze moj organizm nie toleruje produktow bialkowych,nie powstrzymuje mnie od jedzenia serow.Potrawa,owszem wyglada kalorycznie,ale nikt tu nie mowi zeby zaraz zjesc cala blache tego smakolyku,wszystko z umiarem,to i kalorie nie beda nam brzydko sie rozkladac po cialku ;) Pozdrawiam Wszystkich.

Zgłoś 10.04.2006 Agnieszka

wyglada tak smakowicie, że chyba skuszę się na te łakocie ( zjadłabym wszystkie sama ale niestety muszę się podzielić ) a nie jest to tanie :))

Zgłoś 10.04.2006 Agaciorka

Hej! wlasnie robilam ostatnio rogaliki z ciasta francuskiego...i zastanawialam sie z jakim nadzieniem? zrobilam je ze szpinakiem,cebulka,czosnkiem i serem feta- pycha .... :) a uwielbiam sery... Pokaż więcej

Hej! wlasnie robilam ostatnio rogaliki z ciasta francuskiego...i zastanawialam sie z jakim nadzieniem? zrobilam je ze szpinakiem,cebulka,czosnkiem i serem feta- pycha .... :) a uwielbiam sery ...nastepne beda z serem plesniowym :D

Zgłoś 11.04.2006 lena

Przepis wydaje mi się superi napewno sobie coś takiego przyrządzę. Ja znam jeszcze jedną potrawę z wykorzystaniem właśnie tego sera.Jest pyszna i szybka do przygotowania.

Potrzebujemy:
Pokaż więcej

Przepis wydaje mi się superi napewno sobie coś takiego przyrządzę. Ja znam jeszcze jedną potrawę z wykorzystaniem właśnie tego sera.Jest pyszna i szybka do przygotowania.

Potrzebujemy:

ok. 20 dkg sera typu Rokpol (np. Lazur)

makaron kokardki

butelkę Ramy do gotowania (ew. normalnej śmietany-więcej kalorii)

po słoiczku - kaparów

czarnych oliwek (mogą być zielone ale czarne ładniej

wyglądają)

suszonych pomidorów w oleju

Makaron gotujemy do miękkości (z naprawdę niewielką ilością soli lub bez bo pozostałe składniki są słone). W zależności czy robimy potrawę z całości składników czy z części,bierzemy głęboką patelnię lub rondel albo duży garnek. Rozpuszczamy ser w śmietance dodajemy pokrojone w cienkie paseczki pomidory, oliwki przekrojone na pół i dobrze przepłukane na sicie kapary (bardzo słone).Kiedy zabulgocze nam całość dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.Potrawa gotowa. Nie wygląda b. ładnie ale jest naprawdę smaczna.Można ją udekorować np. oliwkami. Super smakuje z czerwonym półwytrawnym lub półsłodkim winem. Pozdrawiam i zyczę smacznego. Całość składników spokojnie wystarcza dla 5-6 osób.

Zgłoś 11.04.2006 lena

Zapomniałam napisać, że powyższa potrawa nie nadaje się do odgrzewania więc należy ją przygotować dla konkretnej ilości osób i zjeść dopóki jest ciepła ze smakiem. Serek niestety zastyga i :))) ... Pokaż więcej

Zapomniałam napisać, że powyższa potrawa nie nadaje się do odgrzewania więc należy ją przygotować dla konkretnej ilości osób i zjeść dopóki jest ciepła ze smakiem. Serek niestety zastyga i :))) kamienieje

Zgłoś 12.04.2006 WilQ

Łał ... coś pysznego ... ale już na samą myśl można przytyć :D

Zgłoś 12.04.2006 Dorcia62

Zrobilam,ale ser mi wyciekl podczas pieczenia. Zostaly mi wiec suche bulki.Polecam lepiej zrobic ze szpinakiem i serem.

Zgłoś 16.04.2006 Eliza

Pycha

Zgłoś 16.04.2006 mokafix

LENA !!!!:))) dzięki za super przepis !!!!

Zgłoś 18.04.2006 śliwka

mruczny ma rację ,ser pleśniowy ochyda

Zgłoś 18.04.2006 smutna

to jest super przepis a jeszcze szpinak do tego dodac to już wogule palce lizać

Zgłoś 18.04.2006 angellika

Jesteście wszyscy beznadziejni, skoro Ci coś nie smakuje, to po prostu nie jedz, a przede wszyskim tego nie komentuj !!!! Z góry twierdzisz, że to jest nie dobre, Ci nie smakuje, jak nawet tego... Pokaż więcej

Jesteście wszyscy beznadziejni, skoro Ci coś nie smakuje, to po prostu nie jedz, a przede wszyskim tego nie komentuj !!!! Z góry twierdzisz, że to jest nie dobre, Ci nie smakuje, jak nawet tego nie próbowałeś!!! Żałośni jesteście!!!

Zgłoś 19.04.2006 punia

parę dni temu zrobiłam koperty na kolację.widocznie niedokładnie zalepiłam ciasto, bo część farszu wypłynęła, ale mąż i tak sobie chwalił, bardzo mu smakowało. mi niestety nie, ale najwyraźniej ... Pokaż więcej

parę dni temu zrobiłam koperty na kolację.widocznie niedokładnie zalepiłam ciasto, bo część farszu wypłynęła, ale mąż i tak sobie chwalił, bardzo mu smakowało. mi niestety nie, ale najwyraźniej to wina moich kubków smakowych, a nie przepisu ;)

Zgłoś 20.04.2006 Anula

Witam. zrobiłam wczoraj - też mi farsz wypłynął... W smaku niezłe, ale jak dla mnie nieco za mdłe. Do części dodałam szynkę i brokuły - te były pyszne! pozdrawiam

Zgłoś 22.04.2006 Ella

hehehe a jaka to bomba kaloryczna :]

Zgłoś 22.04.2006 catherine

dla oszczednych: sprobujcie zastapic roquefort przez rokpol (zbiznosc nazw nie jast przypadkowa!)

dla niedowiarkow: jak mawia moja mama, nie wierz gebie zanim nie polozysz na zebie!

<... Pokaż więcej

dla oszczednych: sprobujcie zastapic roquefort przez rokpol (zbiznosc nazw nie jast przypadkowa!)

dla niedowiarkow: jak mawia moja mama, nie wierz gebie zanim nie polozysz na zebie!

trzeba w zyciu wszystkiego probowac, a ser plesniowy innemu plesniowemu nie rowny; to jak porownac kurczaka z kaczka, nawet jesli oba maja piora!

Zgłoś 24.04.2006 Lola

wyszly wysmienite!polecam ten przepis,jest GENIALNY :)

wracajac do tematu:

SMA*CZNE*GO!!

:D

Zgłoś 24.04.2006 242

Widzę że rozmowa zeszła ogólnie z tematów kulinarnych na walki o rację!

po pierwsze: jedzenie trupów to nie kanibalizm

po drugie : kogo to obchodzi co kto je (nie podoba się nie cz... Pokaż więcej

Widzę że rozmowa zeszła ogólnie z tematów kulinarnych na walki o rację!

po pierwsze: jedzenie trupów to nie kanibalizm

po drugie : kogo to obchodzi co kto je (nie podoba się nie czytaj!!)

po trzecie : sery pleśniowe są suuuper!! (i to jest moja opinia!)

po czwarte : więcej przepisów mniej polityki!!

POZDRAWIAM WSZYSTKICH KTÓRZY LUBIĄ JEŚĆ!!! (nie mówię o ilości tylko o jakości!)

Zgłoś 25.04.2006 Mir

Widac ludziska ktorzy pisza ze ser plesniowy zalatuje trupem ... nie maja gustow kulinarnych wyrobionych, a tym samym wiedzy na ich temat, jak chocby zdrowotnych aspektow. Nie neguje ich zdania,... Pokaż więcej

Widac ludziska ktorzy pisza ze ser plesniowy zalatuje trupem ... nie maja gustow kulinarnych wyrobionych, a tym samym wiedzy na ich temat, jak chocby zdrowotnych aspektow. Nie neguje ich zdania, kazdemu wolno jesc co lubi, ale dla nich widze najlepszy jest polski ser w smaku typu "mydlo".

Wspolczuje takim osobom, bo traca mozliwosc skorzystania z wielowiekowej francuskiej tradycji serow plesniowych, gdzie gamma ich jest tak szeroka, ze u nas w Polsce dostepny jest tylko promil tych smakolykow.

Zgłoś 26.04.2006 Talkative

ja dodaje zamiast orzechow wloskich (moj maz jest na nie uczulony) orzeszki piniowe oraz rzezuche. pychota. mozna dodac troche bialego pieprzu.

Zgłoś 26.04.2006 kasienka

bardzo, bardzo dobre. Robiłam nawet dwa razy. Pierwszy tak jak jest w przepiesie (tylko na dłużej do piekarnika) do tego albo sałata lodowa(!) z czosnkiem :) albo jeśli ktoś woli to oliwki. Drug... Pokaż więcej

bardzo, bardzo dobre. Robiłam nawet dwa razy. Pierwszy tak jak jest w przepiesie (tylko na dłużej do piekarnika) do tego albo sałata lodowa(!) z czosnkiem :) albo jeśli ktoś woli to oliwki. Drugi raz: zblanszowane liście szpinaku dosiekałam i duuuużo pieprzu tłuczonego (b. ważne - inne wcale nie smakują i nie mają zapachu). przepyszne, delikatnie, ekskluzywnie :) na randkę (tylko należy odpuścić czosnek :) )

Zgłoś 26.04.2006 żona adama małysza

ja zawsze dodaje do jednej z kopert metalową kulkę, zawsze ktoś taką kopertę "wylosuje" i złamie sobie zęba, jest wtedy naprawde dużo śmiechu przy stole, pozdrawiam

Zgłoś 26.04.2006 Michcik

Przepis brzmi samokwicie, az mi slinka ciec zaczela :) Mam tylko pytanie, gdzie mozna kupic takie ciasto francuskie ?

Zgłoś 26.04.2006 Lula

Jutro robie :D:D:D:D:D

Zgłoś 26.04.2006 madalena

wlasnie! gdzie mozna kupic te ciasto?? lub jak je zrobic samemu??? Mieszkam w niemczech moze ktos wie gdzie to kuopic??

Zgłoś 26.04.2006 madalena

gdzie te ciasto kuopic :( ????

Zgłoś 27.04.2006 samba

ciasto kupisz w każdym markecie, nawet w Biedronce jest. Szukaj w lodówkach, jest schłodzone :)))

Zgłoś 28.04.2006 Eluinka

Słuchajcie ser pleśniowy kiedyś był zakazany w USA bo został uznany za produkt zepsuty, tak jak nasz bigos z kiszonej kapusty czy kiszone ogórki do schoboszczaka... wszystko jest kwestią otwarto... Pokaż więcej

Słuchajcie ser pleśniowy kiedyś był zakazany w USA bo został uznany za produkt zepsuty, tak jak nasz bigos z kiszonej kapusty czy kiszone ogórki do schoboszczaka... wszystko jest kwestią otwartości na nowości, gustu, poczucia smaku, kupków i predyspozycji, osobiście musiałam się do niego przekonać- po 10 latach na drugiej randce z moim obecnym i butelką Cabernet kosztowałam bardzo wykwintny ser pleśniowy.. cóż do pewnych rzeczy trzeba dojrzeć, nawet do sera :) Do ludzi twierdzących "nie na moją kieszeń"- czasem warto zrezygnowac z kilku "głupot" czy przeżucić się na zdrowsze jeszenia które wbrew pozorom nie jest drogie ale wymaga dużej inwencji aby było pełnowartościowe i smaczne. Warto czasem zaszaleć i zrobić coś "extra" a potem cos "extra" po jedzeniu :P Pozdrawiam smakoszy

Zgłoś 28.04.2006 Eluinka

przerzucić :P sorry :D

Zgłoś 01.05.2006 smakosh;p

czy mozna wlozyc to cudo zamiast do piekarnika do mikrofalowki????? na ile min i na jaka moc????

smacznego

Zgłoś 03.05.2006 wiona

Na prawde pyszne i robi wrażenie na gosciach. Idealne na przystawke. mozna to jeszcze uproscic i po do srodka wlozyc kawalek cera camembert. Rozlea sie cudownie, smakuje wybornie.

Zgłoś 04.05.2006 Shandalar

Raz w życiu jadłem coś lepszego- a był to kotlet po szwajcarsku. Pycha!!!

Zgłoś 04.05.2006 Avissel

Brzmi smakowicie szczegolnie ze wzgledu na moje upodobanie do serka plesniowego. Ale ile to ma kalorii... Nie polecamy osobom na diecie...:)

Zgłoś 06.05.2006 humbak

Pyszota wlasnie zjadlem na sniadanie(zrobilem) niebo w gebie a pozatym proste jak budowa mlotka.

Sprobujcie naprawde warto

Zgłoś 11.05.2006 darius

mniam a czy w srodku jest plynne a jak nie to co zrobic zeby bylo plynne po prostu jaki serek tam wlozyc uff mniam

Zgłoś 13.05.2006 Dodo

Jest bardzo smaczne!!! Zamiast orzeszków dałam brokuły i bardzo smakowało. Polecam i życze smacznego!!!

Zgłoś 17.05.2006 mm

bzyczku - zagladnij najpierw do slownika ortograficznego

mm#25 - masz racje, ale ja do brokulow dodaje orzeszki piniowe - pychotka

czasem zamiast kopert z ciasta franc. robie mini ... Pokaż więcej

bzyczku - zagladnij najpierw do slownika ortograficznego

mm#25 - masz racje, ale ja do brokulow dodaje orzeszki piniowe - pychotka

czasem zamiast kopert z ciasta franc. robie mini pizze ze szpinakiem i rokpolem - warto zaskoczyc familie

pozdrawiam wszystkich zyczacc co niektorym troche wiecej taktu i kultury slowa

Zgłoś 17.05.2006 mm

jestem roztargniona

dodo, przepraszam - to ty z brokulami, a nie mm#25

Zgłoś 20.05.2006 ninka

za serki pleśniowe i oliwki mmmmmmmmm dużo mogę dać; serki dla smakoszy polecam - te mniej znane

Zgłoś 23.05.2006 Pauliska

Zrobiłam to dzisiaj!

Jeny,jak to jest tłuste....pożygać sie idzie! Na co dzien odzywiam sie bardzo zdrowo, wiec taki nadmiar tluszczu przyprawił mnie o mdłości. Nie doszłam nawet do polow... Pokaż więcej

Zrobiłam to dzisiaj!

Jeny,jak to jest tłuste....pożygać sie idzie! Na co dzien odzywiam sie bardzo zdrowo, wiec taki nadmiar tluszczu przyprawił mnie o mdłości. Nie doszłam nawet do polowy jednego. :(

W smaku dobre. Piec należy ok. 30 min. , ser nie wyplywa, jeśli rozłoży się go robiac 1 cm przestrzen od brzegow ciasta.

Ale to nie na moje zdrowe serce :) Za tłuste i musze pić teraz dużo wody....bleee

Zgłoś 23.05.2006 Pauliska

Aha i koszt tego ciacha calego, wyniósł mnie ok. 11-12 zł (liczac oczywiście jajko i orzechy).

Pozdrawiam i wielkie uznanie dla tych, co wcisneli ta bombe tłuszczu ;)

Zgłoś 01.06.2006 Ineczka

Jestem po degustacji i uważam że danie jest wyśmienite. Z tym że 25dkg ciasta to zdecydowanie za mało, jak również 15minutowe pieczenie (minimum 30 minut w temperaturze 200 220 st. C). I jeszcz... Pokaż więcej

Jestem po degustacji i uważam że danie jest wyśmienite. Z tym że 25dkg ciasta to zdecydowanie za mało, jak również 15minutowe pieczenie (minimum 30 minut w temperaturze 200 220 st. C). I jeszcze moja uwaga, brzegów ciasta wcale nie trzeba smarować żółtkie, zdecydowanie lepiej zlepiają się bez tego dodatku.

Polecam wszystkim

Zgłoś 03.06.2006 tommyg

wlasnie jem pyszne

Zgłoś 07.07.2006 naan

czy ktos zna dobry przepis na ciasto francuskie.? chcialabym przyzadzic je sama.

Zgłoś 18.09.2010 Nie rozumiem

Nie rozumiem tych żałosnych, wzgardliwych komentarzy. Gdyby sery pleśniowe były obrzydliwe, nie jadłoby ich tylu ludzi... To że komuś nie smakuje, to jego sprawa, niech nie krytykuje smaku innyc... Pokaż więcej

Nie rozumiem tych żałosnych, wzgardliwych komentarzy. Gdyby sery pleśniowe były obrzydliwe, nie jadłoby ich tylu ludzi... To że komuś nie smakuje, to jego sprawa, niech nie krytykuje smaku innych... Wszelkie dogryzki na temat wege lub nie-wege - litości... Sama, choć lubię mięso, nie jadam go często, bo mam wyrzuty sumienia na myśl o sposobie, w jaki hodowane i zabijane są zwierzaki na moją szynkę. Ale nikt nie ma prawa mnie obrażać, bo coś jem albo nie - niektórym wyraźnie brakuje taktu, kultury i pojęcia o życiu...

Poza tym, to że mnie trzęsie na myśl o jedzeniu ślimaków czy owadów - nie znaczy, że są obleśne:) Serki pleśniowe wyglądają przy tym dość niewinnie, przyznacie:)

Przepis wypróbuję, bo przepadam za serami blue:) Spróbuję też zrobić makaron, jako że oboje z moim mężczyzną lubujemy się w kuchni włoskiej - zaproszę znajomków, także nawet porcja dla 5-6 osób się nie zmarnuje:D

Zgłoś 11.02.2007 tillt

Zamiast orzechów proponuję wersję nieco "pikantniejszą" - drobno posiekane 2 [nie więcej] papryczki piri piri ew. chilli [nie może być zbyt dojrzałe]. Dodajecie je zamiast orzechów, do... Pokaż więcej

Zamiast orzechów proponuję wersję nieco "pikantniejszą" - drobno posiekane 2 [nie więcej] papryczki piri piri ew. chilli [nie może być zbyt dojrzałe]. Dodajecie je zamiast orzechów, do smaku odrobina czerwonego pieprzu. Niebiańsko pobudza ;)