Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Nadziewana szynka wieprzowa

09.09.2011

Tak przygotowana szynka może być daniem popisowym na niedzielny obiad lub uroczystość rodzinną. Aromatyczne suszone śliwki w połączeniu z wyrazistym wędzonym boczkiem i warzywami tworzą znakomity farsz, który nadaje całemu daniu oryginalny smak i powoduje, że szynka jest bardzo soczysta i krucha. Doskonale pasuje na ciepło do ziemniaków i surówek, jak również na zimno do pieczywa.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
643 złśredni120 min.wysoka

Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej,
100 g suszonych śliwek,
15 dag wędzonego boczku,
20 dag pieczarek,
cebula,
marchew,
łyżka masła,
łyżka majeranku,
kilka owoców jałowca,
2 ząbki czosnku,
łyżka słodkiej papryki,
pół pęczka natki pietruszki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
jajko,
łyżka tartej bułki.

Jak przyrządzić?

Szynkę umyć, osuszyć, wyciąć dość dużą kieszeń.

Wykrojone mięso z kieszeni pokroić na małe kawałki.

Tak przygotowaną szynkę natrzeć solą, pieprzem, papryką, majerankiem, jałowcem (również w środku kieszeni).

Czosnek pokroić na kawałki i naszpikować szynkę, pokropić oliwą.

Mięso przełożyć do naczynia, przykryć i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Boczek, śliwki, pieczarki, cebulę, marchewkę pokroić w kostkę.

Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę, dodać pokrojone mięso z szynki, marchewkę i smażyć 5 minut.

Następnie dodać pieczarki, śliwki i dusić, aż wyparuje nadmiar wody.

Farsz połączyć z pokrojonym boczkiem, natką pietruszki.

Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawić solą i pieprzem.

Farszem napełnić kieszeń szynki, otwór spiąć wykałaczkami.

Szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1,5 godziny.

Jak podawać?

Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.