Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Nadziewane pieczarki

Tekst i foto Dziunia 10-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8 osób? złprosty30 min.mało

Składniki:

- 12 dużych pieczarek,
- 6 łyżek oleju,
- 100 gram konserwowanej papryki,
- kilka sucharków,
- natka pietruszki,
- 3 łyżki parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić:

1. Pieczarki opłukać, odciąć trzonki i je drobno posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
2. Papryke osączyć,czosnek obrać,posiekac razem z papryka i natka. Sucharki rozgniesć wałkiem, najlepiej w foliowej torebce. Wymieszczac z posiekana natka, podsmażonymi trzonkami i parmezanem. Doprawić do smaku sola i pieprzem.

3. Kapelusze pieczarek posmarować polowa oleju. Posypać ziolami i tak zapiekać w folii aluminiowej 2 min. Nastepnie głowki pieczarek posmarować reszta oleju. Wnętrze oprószyć sola i napełnic farszem.zapiekać kilejne 2-3 min. Takze w folii.

Jak podawać?

Jest to doskonalą przekąska przed głównym daniem lub dodatek do innej potrawy np mięsa.
Doskonale smakuja także z grilla.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.11.2004 GABI

SPRUBUJE BRZMI APETYCZNIE.A UWIELBIAM PIECZARKI

Zgłoś 06.12.2004 hrügu

warto sprobowac zrobic je z wolowina. smak-,,niebo w gebie``

Zgłoś 01.03.2006 Majka

Znakomite, ziola prowansalskie konieczne!