Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki pospolite

Tekst i foto iiyama 17-11-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1210 złprosty20 min.-

Składniki:

4 lub 5 jaj, 3 szklanki mleka 075l, 1,5 szklanki mąki (półtorej), 2 łyżki masła roztopionego, szczypta soli, cynamon jak kto woli do smaku.

Jak przyrządzić:

Zaczynamy do wbicia 4 lub 5 jaj, na to dajemy 2 łyżki masła roztopionego (ja topię na parze) , szczypta soli, i cynamon do smaku(szczypta jak kto woli) wlewamy na przemian trochę mleka i trochę mąki w trakcie mieszania (mąkę najlepiej przesiać przez sito)(ja mieszam mikserem )i tak do końca składników. Zostawiamy na 40 minut aby dobrało smaku. Na gotowe naleśniki dajemy np: nutella z serem homogenizowanym, dżem, lody, ser president z miodem i co tylko kto chce, owoce, itp.

Potrzebne przybory:

Sito, patelnia, garnek z wodą opcjonalnie.

Jak podawać?

Według uznania.

Uwagi:

Smażę na oliwie z oliwek tak mniej więcej 1 łyżeczka oliwy na 1 naleśnik (miara ciasta ja daję jedną i pół chochli tak aby były cienkie naleśniki. Aby naleśniki były ciepłe to dajemy garnek z gorącą wodą dajemy na niego talerz płaski i gdy woda delikatnie się gotuje nakładamy na niego naleśniki (można przykryć talerzem głębokim).

Czas przygotowania:

Tak aby były przyrumienione z obu stron ja przewracam podrzucając naleśnik.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.