Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki z cebulą

Tekst i foto agum 18-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-ok. 5 złprostyok 30 min.średnia\wysoka

Składniki:

mleko, woda, mąka pszenna, jajko, proszek do pieczenia, 5 - 6 cebul, kukurydza z puszki, olej

Jak przyrządzić:

Przygotować ciasto jak na naleśniki, może trochę bardziej gęste. Ja zawsze dodaję odrobinkę proszku do pieczenia i mieszam mleko pół na pół z wodą mineralną gazowaną. A ilość ciasta zależy od tego ile macie osób do wykarmienia. Cebulę trzeba pokroić w kostkę, niekoniecznie drobną i poddusić do miękkości na oleju, dodać do ciasta razem z odsączoną kukurydzą z puszki (ilość wg. uznania). Wszystko razem wymieszać. Smażyć na oleju (wielkość placka ziemniaczanego).

Potrzebne przybory:

garnek, mikser, łyżka, deska do krojenia, nóż, patelnia, coś do przewracania placków

Jak podawać?

Najlepiej z jakimś sosem. Ja polecam myśliwski. Ale to może być nawet keczup.

Uwagi:

Placek ma być chrupiący, ale trzeba uważać żeby nie był w środku surowy. Są szybkie, tanie, a co najważniejsze pyszne! Polecam!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.01.2005 as

cebulę można przyrządzić też inaczej: najpierw udusić ją pod przykryciem, a potem dodać żółtko i odrobinę mleka. smak interesujący, ale wtedy już np. sos myśliwski nie pasuje (ale ketchup tak).... Pokaż więcej

cebulę można przyrządzić też inaczej: najpierw udusić ją pod przykryciem, a potem dodać żółtko i odrobinę mleka. smak interesujący, ale wtedy już np. sos myśliwski nie pasuje (ale ketchup tak).