Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki ze szpinakiem

Tekst i foto paulinka 26-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-530 złśredni60 min.sporo

Składniki:

Ciasto naleśnikowe: szklanka wody gazowanej, pół szklanki mleka, mąka, 2 jajka
Farsz; szpinak mrożony, czosnek ok. 3-4 ząbków, ser z niebieską pleśnią, śmietana, cebula, pieprz, ser żółty.

Jak przyrządzić:

Robimy rzadkie ciasto nalesnikowe i smażymy cienke naleśniki. Kroimy cebulę w kosteczkę, dodajemy zamrożony szpinak, gdy rozmarznie i odparuje woda dodajemy czosnek, ser pleśniowy pokrojony w kostkę i gdy się roztopi - śmietanę. Smarujemy naleśniki, zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy żółtym serem i zapiekamy.

Potrzebne przybory:

patelnia, miska, łopatka, nóż, naczynie żaroodporne.

Uwagi:

Farsz powinien wyjść gęsty. Końcowe smażenie po dodaniu sera pleśniowego nie powinno trwać zbyt długo gdyż stanie się on jeszcze bardziej słony.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.04.2005 kogut

bardzo dobre polecam lecz w sezonie lepiej zrobić farsz z świeżych liści szpinaku. ale poza tym ok!!! :)

Zgłoś 27.04.2005 pauliska

ciekawe ile tej mąki trzeba dodać?

Zgłoś 23.08.2005 didi

maki tyle by miało to konsystencje gęstej śmietany

Zgłoś 25.11.2005 rapari

Ja, na wypełnione farszem naleśniki (tu wykorzystuję ser feta) kładę plasterki pomidora posypane bazylią, wszystko posypuję startym serem. "Pychota" jak określił mój mąż. Smacznego. Pokaż więcej

Ja, na wypełnione farszem naleśniki (tu wykorzystuję ser feta) kładę plasterki pomidora posypane bazylią, wszystko posypuję startym serem. "Pychota" jak określił mój mąż. Smacznego.

Zgłoś 25.11.2005 rapari

Ja, na wypełnione farszem naleśniki (tu wykorzystuję ser feta) kładę plasterki pomidora posypane bazylią, wszystko posypuję startym serem. "Pychota" jak określił mój mąż. Smacznego. Pokaż więcej

Ja, na wypełnione farszem naleśniki (tu wykorzystuję ser feta) kładę plasterki pomidora posypane bazylią, wszystko posypuję startym serem. "Pychota" jak określił mój mąż. Smacznego.

Zgłoś 18.09.2006 Vila

Wspaniały przepis! Polecam wszystkim amatorom szpinaku :) Jadłam kiedyś podobne w restauracji, ale te zrobione samemu w domu są 10 razy lepsze. Wyszło mi pomimo tego, że nie mam wprawy w smażeni... Pokaż więcej

Wspaniały przepis! Polecam wszystkim amatorom szpinaku :) Jadłam kiedyś podobne w restauracji, ale te zrobione samemu w domu są 10 razy lepsze. Wyszło mi pomimo tego, że nie mam wprawy w smażeniu naleśników, a te ,,podarte” ukryłam po prostu pod grubszą warstwą sera :)

Zgłoś 17.02.2007 Kasia

Pyszne:)Polecam ten przepis !

Zgłoś 23.03.2007 gośka

Pyszność te naleśniki ja robię tak też makaron ze szpinakiem jest super (to dla tych co nie umieją zrobić naleśników).

Zgłoś 12.04.2007 tomek

A powiedzcie mi moi Drodzy ta śmietanka.... to taka... gęsta np "szczecinecka"? Czy normalna np 12% czy 18%. Dzięki za odp.

Zgłoś 16.05.2007 annika

mam pytanie, czy mozna dodać ser żółty , bez plesniowego? jestem w ciąży i nie zaleca sie jesc plesnowych serów, zreszta nawet nie mam na niego ochoty...

dzis mam zamiar zrobić te nale... Pokaż więcej

mam pytanie, czy mozna dodać ser żółty , bez plesniowego? jestem w ciąży i nie zaleca sie jesc plesnowych serów, zreszta nawet nie mam na niego ochoty...

dzis mam zamiar zrobić te nalesniczki

Zgłoś 10.02.2008 Gosia

Do wegetariańskich dań nie daje się sera pleśniowego bo wytwarzany jest z podpuszczki naturalnej która wiadomo jest z żoładków zamordowanych cielaków. Lepiej dać twardy ser żółty.

Zgłoś 10.04.2008 polly

ale ten dzial nie nazywa sie dania wegetarianskie tylko bezmiesne, miesa tam nie ma wiec nie masz co sie czepiac sera plesniowego ktory do szpinaku pasuje idealnie :) swietny przepis! polecam

Zgłoś 04.05.2008 karolina

zamiast sera plesniowego dodałam sera białego a gotowe do pieczenia nalesniki posypałam mozarellą i bazylią. pyyyyyycha

Zgłoś 14.06.2008 jona

ja dodaje ser w kiszce ze szczypiorkiem, też super pasuje, zagęszcza i jest pysznie, nawet wrogów szpinaku przekonuję do moich naleśników;}}}}