Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane

Tekst i foto emilia22 23-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
412 złśredni60 min.?

Składniki:

Ciasto naleśnikowe: mąka, 3 jajka, mleko, olej, woda. Reszta: mrożony szpinak (opakowanie), czosnek, 2 torebki "pomysłu na rybę w sosie śmietanowo-szpinakowym" (ten niebieski), 30 dag sera (można więcej).

Jak przyrządzić:

Przygotować ciasto naleśnikowe, usmażyć naleśniki. Następnie rozmrozić szpinak na patelni, dodać do niego sprasowany ząbek czosnku lub więcej wg uznania, następnie w osobnym garnku przygotować jedną torebkę sosu wg przepisu podanego na odwrocie opakowania i zmieszać to ze szpinakiem. Przygotowany farsz nakładać do naleśników i posypać serem w środku. Po złożeniu w półksiężyc posypać odrobiną sera na górze. Tak złożone naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym i polać na koniec drugą torebką sosu. Zapiekać w piekarniku jakieś 10-15 min, do momentu kiedy wszystko będzie ciepłe:)

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne, patelnia

Jak podawać?

Podawać samą bez niczego, aczkolwiek wydaje mi się, że doskonale pasowałyby do tej potrawy ziemniaki pokrojone w talarki, usmażone w ziołach prowansalskich:)

Uwagi:

Szpinak można skropić lekko cytryną.

Czas przygotowania:

Zależy od tego, jak szybko usmażymy naleśniki, bo reszta to już z górki:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.10.2007 kinga

bardzo dobre! latwe do zrobienia! tylko trzeba pamietac zeby szpinaku nie solić

Zgłoś 05.06.2008 Rysiaa

robilam -farsz super w polaczeniu ze szpinakiem ciekawy smak.polecam i dziekuje za przepis.