Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Niby Pizza

Tekst i foto Domika 21-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5 złprosty20 min.średnio dużo

Składniki:

- chleb,
- mrożona mieszanka warzywna (polecam "Warzywa na patelnię"),
- kilka pieczarek,
- czosnek,
- cebula,
- jajo,
- ser,
- pomidory,
- sól,
- pieprz,
- przyprawy prowansalskie,
- olej.

Jak przyrządzić:

Chleb - taki już 2-dniowy kroimy na kromki i okrajamy tak by pasował do naszej patelni, na innej pateni na oleju szklimy cebulkę pokrojoną w półkrążki, dodajemy 2 ząbki wyciśnietego przez praskę czosnku, dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko pitrasimy na dość sporym ogniu, następnie dodajemy mieszankę warzywną - (wszystkie skadniki powinny być jędrne), przypawiamy pieprzem, solą i przyprawami do swojego smaku.
Na patelni (najlepiej teflonowej) układamy chleb, i wykładamy na niego farsz,zalewamy rozbełtanym i pososlonym jajem (można dodać więcej), a na wierzchu układamy plastry pomidorów i posypujemy wszystko startym serem i możemy jeszcze posypać np. oregano.

Potrzebne przybory:

Patelnia z przykrywką (lepsza teflonowa).

Jak podawać?

Jak pizzę na dużym talerzu i ketchupem oczywiście.

Uwagi:

Potrawę zapiekamy na wolnym ogniu pod przykryciem. Jest to alternatywa pizzy, gdy nie chce nam sie bawić z robieniem ciasta. NAPRAWDĘ PYSZNE!

Czas przygotowania:

Przygotowanie zajmuje naprawdę chwilkę, ale może sie ona dłużyc gdy juz potrawa jest na patelni a my jesteśmy coraz bardziej głodni (to przez ten zapach).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.11.2004 andziusia

co ja sie bede rozpisywac poprostu zajebiste

Zgłoś 28.11.2004 DOMIKA

Cieszę sie ze smakowało, pozdrawiam, papa

Zgłoś 25.12.2004 greg

Ta "niby pizza" to nie taka sobie pizza! Jest bardzo dobra i proszę o wiecej. Bardzo smaczna! Polecam! Palce lizać! A grzanki czosnkowe.....;)

Zgłoś 30.12.2004 paulina

jeśli reszta Twoich kulinarnych pomysłów jest tak rewelacyjna, to należy tylko pozazdrościć przyszłemu mężowi.. ;)

Zgłoś 25.01.2005 mikołaj

wspaniały przepis Domiko! bardzo chętnie bym się z Tobą spotkał w celu przyrządzenia czegoś równie pysznego, znam wiele przepisów jak zadowolić podniebienie;)

Zgłoś 24.08.2005 Ania

No cóż, nie udało mi się:(

Jeśli ktoś chce zobaczyć ten artykuł niech poszuka na gazeta.pl

Zgłoś 25.08.2005 Domika

haha, niezła reklama dla mojego przepisu, cóż ja na szczęście jestem wegetarianka i myszy do jedzenia nie dodaję, a artykuł czytałam... bleee, mam nadzieję ze nic takiego nie trafię