Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Niemiecka sałatka

Tekst i foto kace 10-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty15 min.?

Składniki:


200-300 g Makaronu lekko skreconego (nie swiderki),
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 papryka zolta,
2-3 jajka,
200 g mortadeli,
pietruszka,
dwie-trzy lyzki majonezu,
sol,
pieprz.

Jak przyrządzić:

- Wstawic makaron do garnka, ugotowac. Nastepnie przelozyc do miski.
- Papryke, jajko, mortadele pokroic w kwadraciki ( nie za drobno). Mortadele mozna w ciut wieksze.
- Wszystko wrzucic do miski z makaronem i zamieszac.
- Dodac majonez, pietruszke i przyprawy ( sol i pieprz ).

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Podawac salatke mozna z kotletem schabowym, mielonym. Albo osobno, jako "deser".
Jesli jest pora grillowania polecam ja do miesa, kielbas z grilla.

Uwagi:


Salatka jest bardzo kolorowa. Ladnie prezentuje sie w szklanej misce.
Mozna - jesli ktos lubi - dodac rowniez czerwona fasole, badz kukurydze - co czesto robia Niemcy.
Salatke sprobowalam wlasnie w Niemczech i od tego czasu gosci rowniez w moim domu.
Jest szybka do zrobienia, bardzo smaczna i nie czasochlonna. Zycze smacznego.

Czas przygotowania:


Salatke robi sie bardzo szybko, w zasadzie tyle ile trwa gotowanie makaronu, dlatego ze w tym czasie ja kroje wszystkie skladniki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.11.2005 Niemiec

jadlem taka i jest smaczna ale makaron troche tluczy hyhyhy

Zgłoś 16.11.2005 kobieta

Bardzo dobra ta sałatka, podałam ją jako przystawkę do kotletu mielonego.

Zrobiłam szwedzki stoł na urodziny i jedli z zachwytem.

Zgłoś 18.11.2005 madzia

proponuje dodac kukurydze i troche groszku jak ktos lubi