Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki chili

Tekst i foto Anita 21-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złbardzo trudny? min.?

Składniki:

2 kg ogórków (jak najmniejszych),
4 łyżki soli, 1,5 szklanki octu 10%,
1,5 główki czosnku, 8 łyżek oliwy z oliwek,
50 dag cukru, 2-3 płaskie łyżki chili
(można mniej).

Jak przyrządzić:

Umyte ogórki (ściąć końcówki) pokroić na grube plastry, posolić i odstawić na 6 godzin.
Następnie odlać sok i posypać chili oraz rozdrobnionym czosnkiem.
Olej zagrzać do wrzenia, zalać nim ogórki, wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Przełożyć do słoików, zalać octem z cukrem. Nie pasteryzować!

Uwagi:

Uwaga, ostre! Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.09.2006 steles

zrobilam, próbowałam, polecam, ostre ale b.smaczne

Zgłoś 03.08.2008 elzbietka

czy ocet z cukrem zagotowac i zalac goracym ogorki, czy przestudzonym zalac czy tez nie gotowac octu?

Zgłoś 11.08.2008 iwa

Ja zalewałam gorącym octem zagotowanym z cukrem.

Może być i olej Kujawski, nie tylko z oliwek ,smaczne...... :)