Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki kiszone inaczej

Tekst i foto andrzej 18-08-2012

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni60 min.-

Składniki:

ogórki gruntowe, koper (łodygi i baldachy), czosnek, gorczyca, dodatkowo mogą być: chrzan (korzeń i liść ), liście czarnej porzeczki, wiśni, winogrona, dębu. Na solankę: 2 czubate łyżki soli na litr wody. Na zalewę: gorąca woda.

Jak przyrządzić:

Przygotować ogórki do zasolenia: ogórki myjemy, szorujemy, odcinamy końce, grube ogórasy w połowie długości rozcinamy na ćwiartki nie rozcinając końców ogórka, (przebijamy 2 razy nożem na wylot pod kątem 90 stopni). Przygotowanie solanki: zagotować wodę, osolić (2czubate łyżki soli na każdy litr wody ), chwilę jeszcze gotować, zdjąć z ognia i ostudzić.
Zasalanie: ogórki luźno umieszczamy w jakimś naczyniu i zalewamy zimną solanką, pozostawiamy w solance na 3 dni, (ogórki muszą być całe zanurzone w solance, a poziom solanki tylko trochę wyższy od zalewanych ogórków, praktycznym jest umieszczenie jakiegoś talerzyka na wierzchu by zatapiał ogórki.
Przygotowanie słoików: słoiki i odpowiednie do nich nakrętki(nawet nowe) wyprażamy we wrzątku lub piekarniku (100 stopni - 10 minut), czekamy do ostygnięcia.
Przygotowanie dodatków: od łodyg kopru odcinamy baldachy, łodygi kroimy na 2 cm kawałki. Koper (odcięte baldachy i pokrojone łodygi) oraz wszelkie liście, które będziemy używać, sparzamy chwileczkę we wrzątku. Obieramy ząbki czosnku, kroimy w słupki korzeń chrzanu (jeśli go dajemy).
Wekowanie: do wyprażonych wcześniej słoików wkładamy wyjęte z solanki ogórki, dodajemy baldachy oraz łodygi kopru, czosnek i gorczycę oraz wszelkie liście, które mamy przygotowane.
Zalewamy gorącą, przegotowaną wodą wolnym strumieniem i mocno zakręcamy. Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Wynosimy w chłodniejsze na zimę. Przykład wekowania 1 litrowego słoika:
na dno słoika baldach i kilka kawałków łodyg kopru (ja od baldacha odcinam same końce z nasionami), 1/2 łyżeczki gorczycy, liść dębu. Na to ogórki na stojąco ile wejdzie (4-5 szt.) Pomiędzy ogórki 2 słupki chrzanu oraz 2 ząbki czosnku, kilka łodyg kopru. Znowu ogórki (na stojąco lub leżąco), baldach, kawałek liścia chrzanu, ząbek czosnku. Zalewam
gorącą przegotowaną wodą i od razu mocno zakręcam. Odstawiam na 3 dni i wynoszę na zimę.

Uwagi:

Cienkim ogórkom wystarczą 2 dni w solance.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.12.2015 Enriqueta

Cheap UGGS Salee Online Ero Iphone Case Cheap UGGS Boots

Zgłoś 19.01.2016 Indiana

ronaldo jersey cheap (www.karszalagok.hu) cheap green bay packers

jerseys

Zgłoś 19.01.2016 Indiana

ronaldo jersey cheap (www.karszalagok.hu) cheap green bay packers

jerseys

Zgłoś 31.01.2016 Carma

buy sports jerseys Washington Redskins nfl shop.com coupon code

Zgłoś 09.02.2016 Loren

cheap nfl throwback jerseys from chinja cheap nhl jersweys for sale nnba shop clearance