Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ogórki kwaszone

Tekst i foto basia_orion 22-07-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty--

Składniki:

Ok. 0,8 kg ogórków, 1/2 litra wody, 20 g soli (1 łyżka).
Przyprawy:
3-4 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, łodyga kopru, 2 liście z czarnej porzeczki lub wiśni, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy.

Jak przyrządzić:

Ogórki ułożyć ściśle w słoju, przekładając przyprawami. Zagotować wodę z solą i tak przygotowanym gorącym roztworem zalać ogórki. Ogórki powinny być zawsze przykryte roztworem. Słój szczelnie zamknąć i po dwóch - trzech dniach przechowywania w temp. 18-20°C przenieść do temp. 8-10°C.

Uwagi:

Jeżeli chcemy przyśpieszyć kwaszenie, należy odciąć końce ogórków.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.