Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet biszkoptowy

Tekst i foto imerion 18-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-25 złprosty5-10 min.średnia/wysoka

Składniki:

3-5 jajek, 3-5 łyżek mąki (w zależności od ilości jajek; 1 jajko=1 łyżka mąki, olej do smażenia

Jak przyrządzić:

Pierwsze co robimy to ddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo żółtka (nie wszystki na raz bo nam piana "siądzie"). Gdy dodamy wszystkie żółtka dodajemy stopniowo mąkę cały czas nadal mieszając mikserem - wsypujemy jedną łyżkę, dobrze rozprowadzamy, potem następną, rozprowadzamy, itd. aż dodamy całą mąkę. Taką mase wylewamy na gorący olej na niedużej, ale wysokiej patelni i smażymy na niedużym ogniu aż się masa zetnie i sprawdzamy czy jest brązowy od spodu, jeśli tak, to przekładamy na drugą stronę i smażymy na brązowo. Gotowe.

Potrzebne przybory:

mikser, naczynie do ubicia piany, nieduża, ale wysoka patelnia, szeroka, w miarę długa szpatułka do przekładania.

Jak podawać?

Od razu na talerz i posmarować dżemem, marmoladą lub czym kto lubi - ja np. czasem nakładam na wierzch mieszankę owocową - posiekaną w kostkę 1 nektarynkę, 1 banana, kilka kulek winogrona i polane serkiem homogenizowanym wanilowym - niebo w gębie!

Uwagi:

Ważne, by ogień nie był za duży, bo ten omlet lubi się przypalać, no i trzeba pilnować by był olej na patelni, a jego braki uzupełniać. Przekładać jedną dużą lub dwoma szpatułkami, bo omlet łatwo się łamie.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.09.2005 RAF

a mleka to aby nie trzeba dodac...

Zgłoś 20.09.2005 imerion

nieee :) bez mleka, tylko to, co podałam. Smacznego życzę :)

Zgłoś 22.09.2005 mirka zawiedziona

jestem ciekawa czy ktos czyta te przepisy przed wyemitowaniem czy one sa po prostu wybierane losowo, gdyz zadne z moich, ktore wyslalam 16.09.05 miedzy 17 1 18 godzina nie zostaly ukazane, sa t... Pokaż więcej

jestem ciekawa czy ktos czyta te przepisy przed wyemitowaniem czy one sa po prostu wybierane losowo, gdyz zadne z moich, ktore wyslalam 16.09.05 miedzy 17 1 18 godzina nie zostaly ukazane, sa to oryginalne przepisy z kuchni azjatyckiej ktora uwielbiam: indonezyjskiej, chinskiej i tajwanskiej (hhhmmmmmm), jestem bardzo zawiedziona tym faktem, gdyz uwazam ze polska powinna kosztowac inne smaki swiata, anie tylko eksperymentowac w kuchni polskiej, chcialabym przekazac jeszcze kilka tak samo wysmienitych potraw ale w tym wypadku to chyba nie ma sensu :-(

Zgłoś 26.09.2005 imerion

Nie martw się. Wydaje mi się, ze prędzej czy później - choć w twoim przypadku później ;) - wszystkie przespisy są dołączane do serwisu. Nie łam się!

Zgłoś 05.02.2006 dana

omlecik super dzięki za przepis

Zgłoś 16.03.2006 Ania

omlecik jest pyszny :-))) do t ego dzem z łowicza czekoladowo-jagodowy i buty zdjac palce lizac

Zgłoś 28.03.2006 visionner

Witam, gdyż jest to moja pierwsza wypowiedź na forum kucharskim.

Omlety biszkoptowe robię niemal od trzydziestu lat i bardzo je lubię. Dlatego zaproponuję pewne nieduże zmiany w przepisie... Pokaż więcej

Witam, gdyż jest to moja pierwsza wypowiedź na forum kucharskim.

Omlety biszkoptowe robię niemal od trzydziestu lat i bardzo je lubię. Dlatego zaproponuję pewne nieduże zmiany w przepisie:

- białka ubijam trzepaczką, a kiedy potem dodaję żółtka i mąkę, delikatnie mieszam łyżką. Wtedy cała puszysta masa jest gęstsza, sztywniejsza niż po mikserze

- smażę zawsza na maśle naturalnym (krowim) i zakładam, że wtedy omlet jest jeszcze smaczniejszy; trzeba tylko dokładać pod placek masło, bo pije jak gąbka

- kiedy posmaruję konfiturą, a najlepiej jakąś marmoladą domowej roboty (z jabłek, dyni itp.), składam omlet na pół i po wierzchu posypuję cukrem pudrem

Uwaga:

dżemy ze sklepu nie sprawdzają się zbyt dobrze, bo są na żelatynie, która rozpływa się pod wpływem gorącego omletu

Zgłoś 05.04.2006 katya

A ja robię ten omlecik jeszcze inaczej. Żółtka ubijam z cukrem na kogel mogel, dodaję do nich mąkę, miksuję i dopiero taką masę dodaję do piany z białek i delikatnie mieszam łyżką, żeby piana ni... Pokaż więcej

A ja robię ten omlecik jeszcze inaczej. Żółtka ubijam z cukrem na kogel mogel, dodaję do nich mąkę, miksuję i dopiero taką masę dodaję do piany z białek i delikatnie mieszam łyżką, żeby piana nie opadła. Wg Roberta Makłowicza był to przysmak cesarza Austrii, któty jadł go z cukrem pudrem, maczając w konfiturze śliwkowej ( porozdzierany na małe cząstki...) Pozdrawiam

Zgłoś 10.10.2006 k

super omlecik właśnie sobie zrobiłam z serkiem danio waniliowym pychotka

pozdrawiam

Zgłoś 10.11.2008 magda

Właśnie się nim zajadam... hm... pychotka. POLECAM!!!

Zgłoś 25.01.2008 mi

A ja dodaję jeszcze wodę - 2 skorupki (czyli te połówki skorupek, które zostają po rozbiciu jajek) wody na każde jajko.

Zgłoś 25.11.2009 edyta

DOBRI OMLET, MNE SE LIBI...

Zgłoś 06.05.2010 marta

ach, taki właśnie mi mama robiła jak byłam mała,dzięki za odświeżenie przepisu:)

Zgłoś 21.05.2010 Asia

Taka moja rada, która bardzo się przydaje w kuchni przy robieniu tego właśnie omleta: można go zrobić w piekarniku.

Zawsze dół delikatnie podpiekam na małym ogniu, a górę w nagrzanym pieka... Pokaż więcej

Taka moja rada, która bardzo się przydaje w kuchni przy robieniu tego właśnie omleta: można go zrobić w piekarniku.

Zawsze dół delikatnie podpiekam na małym ogniu, a górę w nagrzanym piekarniku, aż delikatnie zbrązowieje. Ewentualnie sprawdzam widelcem, czy już jest. Przecież to biszkopt...