Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet Drozda

Tekst i foto Natalia 08-06-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-prosty8 min.-

Składniki:

Omlet: 4 jajka, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, łyżka masła.
Farsz: wędlina lub kiełbasa (najlepiej dość tłusta - wyjdą wtedy fajne skwarki), 1-2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki groszku, ser żółty, odrobina chili (w formie płynnej, papryczek świeżych lub zmielone), oliwa.

Do dekoracji: ser żółty, bazylia.

Jak przyrządzić:

Cebulę i mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na wcześniej rozgrzaną oliwę, dorzucamy do tego groszek i wyciskamy czosnek (w przypadku boczku lub bardziej tłustej wędliny najlepiej najpierw zrobić z niej skwarki, a później dorzucić resztę składników), lekko skrapiamy, bądź dodajemy niewielką ilość chili i smażymy aż cebula będzie złocista. W trakcie smażenia zabieramy się za przygotowywanie omleta: jajka wbijamy do miseczki, przyprawiamy (sól, pieprz) i wciskamy czosnek. Na patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy jajka na patelnię i czekamy aż zacznie się ścinać, gdy płynna część będzie stanowiła tylko cienką warstwę na powierzchni możemy dodać farsz. Farsz układamy na połowie omleta, posypujemy serem i zaginamy. Ściągamy omleta na talerz (powinien łatwo zjechać z patelni) wierzch posypujemy żółtym serem i bazylią.

Potrzebne przybory:

Deska, nóż, 2 patelnie, miseczka, tarka.

Jak podawać?

Od razu po zrobieniu.

Uwagi:

Omlet robi się szybko i prosto, a smakuje wyśmienicie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.