Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet leśny

Tekst i foto Daria 19-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
15 złwymagający20 min.?

Składniki:

3 jajka, 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, masło, owoce: jagody, maliny.

Jak przyrządzić:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na kogel-mogel (powinien mieć niemal biały kolor), dodać mąkę - przesiewając i delikatnie mieszając. Bardzo delikatnie połączyć z białkiem, dodać owoce leśne. Rozpuścić masło w wysokiej patelni lub rondlu, wlać masę, smażyć na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Kiedy góra się zetnie, delikatnie, za pomocą dwóch łopatek, odwrócić omlet, po chwili zsunąć na talerz i podawać.

Potrzebne przybory:

dobry robot kuchenny (lub własne ręce), rondel, ew. wysoka patelnia, przybory do mieszania i przewracania

Jak podawać?

Na gorąco, posypany cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym lub inne, wg upodobania, na słodko.

Uwagi:

Największym problemem jest utrzymanie "puchatości" omletu. Podstawą sukcesu jest dobre zrobienie ciasta, a następnie bardzo ostrożne przewracanie. Pocieszające jest to, że nawet jeżeli opadnie - i tak jest bardzo dobry.
Uwaga: Proporcje zwykle robię "na oko".

Czas przygotowania:

Zależy, czy mamy dobry robot kuchenny, czy ubijanie i kogel-mogel robimy ręcznie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.