Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet tradycyjny i na ostro

Tekst i foto CZUPUREK 28-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
13 złprosty15 min.?

Składniki:

Tradycyjny:
- 3 jaja
- szczypta soli
- 3 nieczubate łyżki mąki
- olej do smażenia

Na ostro:
- w/w składniki
- kiełbasa
- szczypior lub cebula

Jak przyrządzić:

Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę i wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wlewamy nasze ciasto i na wolnym ogniu smażymy aby stężał lekko z góry i dał się przewrócić. Aby ciasto nam się odkleiło z boków proponuję łyżeczką podlać naokoło olejem i lekko podważyć nożem.

Na ostro do surowego ciasta dodajemy posiekany szczypiorek lub cebulę i pokrojoną kiełbasę.

Potrzebne przybory:

miska, patelnia, mikser lub trzepaczka.

Uwagi:

Należy pamiętać, że ciasto robimy jak mamy dobrze rozgrzaną patelnię, wtedy mamy gwarancję, że wyjdzie pulchne i białka nie podejdą wodą, i na niewielkiej ilości oleju.

Na ostro polecam podawać z ketchupem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.07.2005 słoma

z katchupem na ostro bardzo dobre

Zgłoś 12.03.2006 Kate

Pyyyszne!! Mniam ;) Dzięki za przepis, polecam

Zgłoś 12.07.2006 monika

dzięki za przepis -super żarcie

Zgłoś 24.02.2007 Sol

Właśnie zrobiłam i się zajadaliśmy. Smaczne i szybkie w przygotowaniu polecam:)

Zgłoś 26.12.2006 Kinga

Właśnie jem według tego przepisu omlet tradycyjny.Jest pycha ;)

Tylko za mało soli wziełam.. ;DD