Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet z kabaczkiem Luizy

Tekst i foto Luiza 05-09-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 duże10 złprosty15 min.średnia

Składniki:

1 mały kabaczek,
2 łyżki oleju,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
3 pomidory bez skóry,
ser mozzarella (np. Zottarella),
6 jajek,
jogurt naturalny,
1 mała łyżeczka mąki pszennej,
sól,
pieprz,
bazylia.

Jak przyrządzić:

Kabaczka obieramy, kroimy w wąskie słupki i solimy aby puścił sok. Jogurt zaciągamy mąką i dodajemy bazylię. Cebulę pokrojoną w piórka plus czosnek zmiażdżony przysmażamy na oleju. Dodajemy kabaczka i podsmażamy, aż się zeszkli. Jajka mieszamy z jogurtem. Zalewamy kabaczka. Gdy całość się delikatnie zetnie, na górę kładziemy pomidory pokrojone w plastry oraz ser, też w plastrach. Wszystko przykrywamy pokrywką, bo dzięki temu szybciej się ścina omlet i nie trzeba go przewracać.

Potrzebne przybory:

Deseczka, miska do wymieszania jajek.

Jak podawać?

Na ciepło z grzankami smakuje wyśmienicie,
a jak posmarujemy grzankę masłem z czosnkiem, to niebo w gębie.

Czas przygotowania:

Nie liczę puszczania soku przez kabaczka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.08.2006 annniulka

wnigdy nie jadłam czegoś bardziej obrzydliwego , a jak zrobilam jak pisalo JAK PODAWAC ; to mósialam biec do łazienki bo ja bym tego nie przelknęłam.....RADA DLA CHETNYCH : nie jeccie tego!!!!Pokaż więcej

wnigdy nie jadłam czegoś bardziej obrzydliwego , a jak zrobilam jak pisalo JAK PODAWAC ; to mósialam biec do łazienki bo ja bym tego nie przelknęłam.....RADA DLA CHETNYCH : nie jeccie tego!!!!