Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlet z serem

Tekst i foto capselka 18-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1? złprosty10 min.?

Składniki:

3 jaja, mąka pszenna, mleko, sól, ser żółty lub pleśniowy

Jak przyrządzić:

Dokładnie nie mogę podać ilości mąki pszennej i mleka, poniewaz robi się to "na oko". Wbijamy 3 jajka do miski i roztrzepujemy. Następnie dodajemy po łyżce mąki i mleka i ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i mleko, tak abyśmy uzyskali odpowiednią konsystencję. Konsystencja ma być podobna do ciasta na naleśniki. Najlepiej będziemy wiedzieć, czy jest OK, zanurzając łyżkę w cieście. Jeżeli po wyjęciu łyżki ciasto będzie pokrywało jej powierzchnię, to znaczy, że konsystencja jest OK. Dla dociekliwych: myślę, że wystarczą 3 łyżki mąki i 4 łyżki mleka. Ser żółty musi być starty na tarce. Najlepiej omlet smażyć nie na oleju, lecz na roztopionym maśle. Kiedy patelnia się nagrzeje, wlewamy ciasto na patelnię i smażymy na średnim ogniu. Omlet smażymy tylko z jednej strony! Nie odwracamy go na patelni. Kiedy ciasto się trochę przysmaży, posypujemy omlet startym serem. Kiedy ser lekko się roztopi, składamy omlet na patelni na pół i wykładamy na talerz. Omlet można polać keczupem.

Potrzebne przybory:

patelnia

Jak podawać?

Na gorąco.

Uwagi:

Omlet dobry jest, ale pamiętajcie: jajka w dużej ilości szkodzą!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.11.2006 25+0

Zgłoś 03.11.2006 25+0

Zgłoś 03.11.2006 25+0

5+5

Zgłoś 03.11.2006 26

Zgłoś 04.06.2007 sokół

omlecik bardzo smakowy

Zgłoś 10.01.2008 hepi

pycha, polecam jeszcze z drobno pokrojonymi pieczarkami :)

Zgłoś 12.10.2010 mierny smakosz

petarda, polecam