Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Omlety Traviatty

Tekst i foto LA TRAVIATTA 25-02-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje? złprosty? min.?

Składniki:

- 4 jajka - oddzielić białka od żółtek,
- mąka,
- cukier,
- śmietanka lub mleko.

Jak przyrządzić:

Białka ubić z cukrem na sztywną piankę. Żółtka ze śmietanką i mąką ( ilość - na oko) ubić mikserem, ma to miec konsystencje dość gęstą, bardziej gęste niż na naleśniki. Do tej masy wmieszać delikatnie pianę z białek i wlawac na patelnię z rozgrzanym olejem. Szybko rośnie, trzeba smażyć na małym ogniu i najlepiej pod przykryciem. Gdy zrumieni się z jednej strony przewrócić na drugą i równiez pod pzrykryciem, można dziabnąć w środek widelcem czy w środku nie jest aby surowe ciasto - wtedy gdy nie jest - omlet gotowy!

Potrzebne przybory:

Mikser, lub trzepaczka, miska, patelnia, pokrywka.

Jak podawać?

Podajemy z konfitura z wiśni, z musem jabłkowym lub czym kolwiek słodkim, wyśmienite jest z nutellą i bita śmietanką. Smacznego!

Uwagi:

Omlecik jest przepyszny, puszysty i bardzo sycący, równie dobrze można go pokroić na cząstki i polać sosem waniliowym na ciepło lub zimno. Świetne danko na podwieczorek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.03.2003 Anita

TORTILLA ESPAÑOLA de MARGARITA

Skladniki:

5 jajek

5 duzych ziemniakow ( ok. 1 kg)

cebula srednia

oliwa z oliwek ( ok.250 ml)

sol

Jak p... Pokaż więcej

TORTILLA ESPAÑOLA de MARGARITA

Skladniki:

5 jajek

5 duzych ziemniakow ( ok. 1 kg)

cebula srednia

oliwa z oliwek ( ok.250 ml)

sol

Jak przyrzadzic?

Cebula drobno pokroic i wrzucic do rozgrzanej oliwy, dodac ziemniaki pokrojone najpierw w cwiartki a nastepnie w plasterki. Dodac sol. Ciagle mieszajac smazyc ok.20 min., az ziemniaki beda miekkie, ale nie upieczone, jak frytki!!!!

Przygotowac jajka w miscce: rozbic jak na omlet.

Wyjac ziemniaki z cebula lyzka cedzakowa i dodac do miski z jajkami, szybko wymieszac. Wylac olej z patelni i zostawic kilka kropel. Wlac zawartosc miski na patelnie i nie ruszajac smazyc ok. 2-3 min. Lyzka obrysowac brzegi. Nastepnie przewrocic na druga strone. Uwazajac, zeby sie nie rozpadla. Mozna uzyc duzy, plaski talerz, ktorym nalezy przykryc patelnie, a nastepnie przewroc i zsunac tortille z powrotem na patelnie. Smazyc, jak poprzednio ok. 2-3 min.

Dodatki:

Zielona salata z vinagrete:

Kilka lisci zielonej swiezej salaty

2 pomidory

troche cebuli

oliwki ( wedlug gustu)

vinegrete: 1lyzeczka octu i 3 lyzeczki oliwy z oliwek

vegeta lub sol do smaku

Zyczymy smacznego

¡Qué aproveche!

Zgłoś 09.08.2004 nikka

Pycha!!! :))

Zgłoś 04.02.2005 dami

PYCHAAAAA!!!

Zrobiłam tylko jeden błąd - zrobiłam z dwóch jajek - wyszło zdecydowanie za mało:)))

Zgłoś 11.03.2005 El KOTEK

Droga panienko !!!

Nie powinnaś choćby przez szacunek dla swojej osoby nazywać dań swoim grubiańskim nickiem - jest to snobizm i próba dowartościowania, nie sądze więc aby dania były smac... Pokaż więcej

Droga panienko !!!

Nie powinnaś choćby przez szacunek dla swojej osoby nazywać dań swoim grubiańskim nickiem - jest to snobizm i próba dowartościowania, nie sądze więc aby dania były smaczne choćby przez wzgląd na osobę która uważa sie za wyśmienitą wynalzczynię i kucharkę wprost mistrzowską.

To nie jest żaden atak węc próby odpierania go będę ignorował.

Dziękuję - i pozdraweiam z należnym szacunkiem ( bo każdy ma taki szacunek na jaki zasłużył )

Zgłoś 26.06.2005 maya

przepyszne i nieeeesamowicie sycace:) ja wlasnie zjadlam jedna porcje i nie mam sily podniesc sie z krzesla:) warto bylo:) polecam serdecznie

Zgłoś 10.12.2008 olesia

A ziemniaki mają być surowe czy ugotowane?