Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Opieńki gotowe na wszystko

Tekst i foto Oskar77 03-11-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty80 min.-

Składniki:

1 kg opieniek również z trzonami, 10-15 łyżek oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Opieńki myjemy, trzony zostawiamy, usuwamy tylko ewentualnie resztki grzybni i ziemi. Obgotowujemy z łyżeczką soli ok. 15 min od momentu zagotowania. Odlewamy, odsączamy na sicie, studzimy. Ostudzone mielimy przez maszynkę o GRUBYCH OCZKACH. Przemielone wrzucamy do gara, dodajemy olej, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz z młynka, lekko solimy, podlewamy wodą w ilości 2 szklanek.
Dusimy to tak ze 40 min. często mieszając, aż do odparowania wody. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy (idealna baza na różne potrawy grzybowe, farsze, sosy, bezpośrednie spożycie). Przed przyrządzeniem dalszych dań z tej bazy, na patelni należy w niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać zawartość słoika lub porcję z garnka i dobrze zasmażyć, jeżeli mamy ochotę zjeść to przed zakończeniem produkcji. Często tak robię.

Potrzebne przybory:

Garnek, patelnia, maszynka do mielenia z grubymi oczkami, mieszadło.

Jak podawać?

Na każdą okazję, z dodatkiem zeszklonej cebulki.

Uwagi:

Jeżeli uda się nie zjeść całości przed pasteryzacją to UWAGA: pasteryzujemy BEZ CEBULKI, bo nam słoiczki powysadza i cała robota do kosza.
Tak przygotowane opieńki w słoikach połączone z później zeszkloną cebulką nadają się jako danie główne do chleba. Do farszów na pierogi wigilijne, do różnych cudów. Na pizzę itp. Z jednego kg opieniek nie będzie tego dużo. Ja jak się zabieram za takie coś, to co najmniej z połowy wora płóciennego świeżych opieniek. U nas ci ich dostatek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.11.2009 Kanarek_25,

Moja Babcia robi to kazdej zimy. A jakie to jest smaczne na zimno!!!

Polecam-pychotka!