Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Owca z miętą

Tekst i foto Nana 13-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złprosty150 min.średnia

Składniki:

2 steki jagnięce (mogą być także kotlety z kością albo piersi),
5-7 listków mięty,
ćwiartka cytryny,
2 ząbki czosnku,
olej

Jak przyrządzić:

Listki mięty siekamy drobniutko, mieszamy z posiekanymi ząbkami czosnku i dodajemy 5-8 kropel soku ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Nacieramy jagnięcinę z obu stron przygotowaną aromatyczną mieszanką. Pozostawiamy pod przykryciem gdzieś w kuchni na 2 godziny. Tackę do pieczenia przykrywamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Owieczkę pieczemy w zależności od grubości od 15 do 25 minut w temp. 200 st. C.

Potrzebne przybory:

Nóż, tacka do pieczenia, folia aluminiowa, ewentualnie pędzelek do tłuszczu, miska, talerz.

Jak podawać?

Z pieczonymi ziemniakami i surowymi warzywami.

Uwagi:

Jest to tradycyjne danie brytyjskie. Polecane dla każdego niewegetarianina. Smakuje wybornie.

Czas przygotowania:

Samo przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, niestety (lub na szczęście) trzeba poczekać, aż owieczka przejdzie aromatem mięty, a to musi potrwać 2 godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.02.2006 lalapupu

mniam, wlasnie wczoraj jadlam w restauracji cos podobnego. wybornie im wyszly te kotleciki, czesto robia sie przesuszone, a te byly idealnie krwiaste :)

teraz wyprobuje sama :)