Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Paella z parówkami

Tekst i foto BladeRunner 13-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-? złśredni45 min.?

Składniki:

Ryż (w torebkach - 2 torebki), oliwa/olej, 30 dag parówek, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów & koncentrat pomidorowy, kostka rosołowa, 50 ml wódki (nieobowiązkowo) ;), przyprawa meksykańska, oregano, zioła prowansalskie, curry, ewentualnie sos jalapeno lub tabasco

Jak przyrządzić:

Wok stawiamy na gaz i lejemy olej/oliwę i dajemy przyprawy. Parówki kroimy w półtalarki, a następnie wrzucamy na wok i smażymy. Kiedy parówki się podsmażą, dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę i pomidory. Koncentrat (mały słoiczek) mieszamy z gorącą wodą (kubek) i dodajemy kostkę rosołową.
Wcześniej oczywiście gotujemy wodę na ryż i następnie gotujemy ryż.
To co na patelni systematyczne mieszamy i dodajemy koncentrat z kostką. Mieszamy i czekamy, aż troszkę odparuje woda. Gdy ryż się ugotuje, opłukujemy go i odsączamy, a następnie dodajemy do tego co w woku.
Podsmażamy/gotujemy jeszcze parę chwil i voila ;-)

Potrzebne przybory:

Wok/duża patelnia, duży garnek, szpatułka

Jak podawać?

Z białym pieczywem lub samą - doskonałe danie główne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.09.2008 kj

zrobiłam... całkiem smaczne :) chociaż coś mi w tym nie pasuje, ale nie wiem co :D

Zgłoś 26.06.2010 dragon

Jak to co nie pasuje - PARÓWKI !!!!!!!!