Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Paja

Tekst i foto shayna 29-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego? złprosty45 min.?

Składniki:


CIASTO:,
150 dag masła lub margaryny,
1,75 szklanki mąki,
niecałe 1,5 szklanki wody.

FARSZ: 1 duzy por,
4 pomidory,
3 lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
tymianek,
bazylia (najlepiej świeża),
sól,
pieprz,
ser żółty.

Jak przyrządzić:


Ciasto: wyrobić i na godzinkę do lodówki. żaroodporne naczynie (także po brzegach) wyłożyć przygotowanym ciastem, nakłuć widelcem i zapiec w nagrzanym 225 st. piekarniku do zrumienienia.
Farsz: pora pokroić w bardzo cienkie plastry wraz z zieloną częścią, poddusić delikatnie na oliwie. Trzeba uważać żeby nie przypiec za bardzo bo będzie niesmaczny. Dodać sparzone, pokrojone na ćwiartki i wyciśnięte w ręku z miąższu pomidory, następnie koncentrat i przyprawy. Poddusić chwilę. Podpieczone ciasto posypać startym serem, wyłożyć farsz i znowu serek. Wstawić do piekarnika i zapiec ok. 20min.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


To przepis mojej sis przywieziony ze Szwecji... Życzymy smacznego!

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.03.2006 lunia

pyszniutkie... mniammmm

polecam

Zgłoś 23.02.2011 olga

Również uważam, że bardzo smaczne - należy jednak dobrze przyprawić.