Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papryka nadziewana mięsem

Tekst i foto anty23 19-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty--

Składniki:

8-12 strąków papryki,
30 dag mięsa wieprzowego dwukrotnie mielonego,
3 łyżki bułki tartej,
1 jajko,
1 główka czosnku,
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler),
20 dag cebuli,
4 łyżki oleju,
6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Mięso wymieszać z tartą bułką, dodać jajko, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki i 3-4 ząbki czosnku roztartego z solą. Masę dokładnie wyrobić, dodając 2-3 łyżki wody. Przyprawić do smaku. Papryki umyć, odkroić nasady szypułki, oczyścić z pestek, wypłukać. Wnętrze papryk posypać solą i pieprzem i wypełnić nadzieniem. Warzywa obrać, poszatkować. Cebulę pokroić w piórka, połączyć z warzywami, osolić. Połowę przygotowanych warzyw ułożyć na dnie niskiego, szerokiego garnka. Na warstwie warzyw ułożyć strąki papryki napełnione nadzieniem, przykryć pozostałymi warzywami, skropić oliwą i olejem, podlać szklanką wrzącej wody, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 40 min. Pod koniec duszenia dodać posiekany czosnek. Sos warzywny przyprawić solą i pieprzem. Posypać pietruszką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.08.2006 L.

matko!!! do 30 dag mielonego tyle czosnku czys Ty ocipiała?? pozdrowienia dla autorki tego przepisu....

Zgłoś 19.08.2006 ania

ty L. co tak się każdego czepiasz? Nudzisz się czy obraziłaś już wszystkich w realu?

Zgłoś 30.08.2006 Dorota

Czosnku dodaje się tyle, ile komu smakuje. Dla mnie prawie żadna ilość nie jest zbyt duża. To rzecz gustu, o którym, jak wiadomo, się nie dyskutuje. Moje uwaga dotyczy ilości mięsa. Wg mnie 30 d... Pokaż więcej

Czosnku dodaje się tyle, ile komu smakuje. Dla mnie prawie żadna ilość nie jest zbyt duża. To rzecz gustu, o którym, jak wiadomo, się nie dyskutuje. Moje uwaga dotyczy ilości mięsa. Wg mnie 30 dag na tę ilość papryki, to raczej kuso. Wczoraj robiłam nadziewaną paprykę wg innego przepisu i na osiem niewielkich strąków zużyłam dokładnie 45 dag mięsa i 10 dag ryżu.

Poza tym przepis wygląda zachęcająco.

Zgłoś 30.08.2006 Audi

~Doroto, tak powinny wyglądać komentarze, a reszta nie ch bierze przykład - krótko, zwięźle i na temat. Jak ktoś chce wydziwiać i robić z siebie pawiana - to przed lustro.

A ~L jak nie ... Pokaż więcej

~Doroto, tak powinny wyglądać komentarze, a reszta nie ch bierze przykład - krótko, zwięźle i na temat. Jak ktoś chce wydziwiać i robić z siebie pawiana - to przed lustro.

A ~L jak nie ma nic mądrego do napisania to niech lepiej milczy.

PS. Ilość czosnku (jak dla mnie) jest w sam raz.

Zgłoś 07.09.2006 fred

Witam mmm pychotka ta papryczka ja daje całą gałke czosku po przepieczeniu z miesem i cebulka jest w sam raz gałka to około 4-6 zabków no i czosnek jest swietnym bakteriobujca znakomity antybiot... Pokaż więcej

Witam mmm pychotka ta papryczka ja daje całą gałke czosku po przepieczeniu z miesem i cebulka jest w sam raz gałka to około 4-6 zabków no i czosnek jest swietnym bakteriobujca znakomity antybiotyk i regulator cisnienia polecam wszystkim jak najwiecej czosnku to jedno z najbardziej bogate w witaminy warzywo najlepiej przecisnac przez praske.

Zgłoś 04.10.2007

Właśnie ocipiałaś.

Zgłoś 11.07.2008

przecież tu chodzi o paryczki chili... , to chyba w sam raz...

Zgłoś 26.07.2010 Ala

mmmmmmmmmmmmmmm!pycha