Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papryka pieczona z rozmarynem

13.10.2008

Jesienne stragany uginają się od warzyw i ziół. Rozmaryn urósł w ogrodzie do rozmiarów małej choinki. Przyszedł czas na warzywne szaleństwa i wszelakie kombinacje z jego udziałem. Zaletą tego przepisu jest minimalny udział mięsa, choć podczas jedzenia wydaje się, że mamy do czynienia z pełnoprawną mięsną potrawą. Farsz do papryki zależy od naszej wyobraźni. Należy tylko pamiętać o pewnych regułach łączenia składników. W tym przypadku dominantą jest rozmaryn. A to nadaje papryce bardzo ciekawy charakter.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty50 min.niska

Składniki:

4 papryki,
10 dag pieczarek,
10 dag mielonego mięsa z indyka,
1 ½ szklanki ugotowanego ryżu,
½ szklanki siekanego, świeżego rozmarynu,
duża cebula,
1 jajko,
łyżka oliwy,
sól i pieprz.

Folia aluminiowa.

Jak przyrządzić?

Papryki myjemy i delikatnie odcinamy końce z łodyżką. Usuwamy nasiona ze środka i jeszcze raz płuczemy.

Cebulę i pieczarki drobno kroimy i lekko podsmażamy na oliwie.


Surowe mięso wkładamy do miski i dodajemy poszczególne składniki: podsmażoną cebulę, pieczarki, siekany rozmaryn, jajko oraz ryż.

Całość dokładnie mieszamy, po czym wypełniamy papryki masą.

Każdą owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni.

Pieczemy, w zależności od wielkości papryki od 40 minut do 1 godziny.

Jak podawać?

Po upieczeniu rozbieramy z folii i podajemy z bagietką i sałatą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2009 Jasmine

Hmmm...Mam ochote zrobic takie papryczki, ale kiedy wklada sie te skladniki do papryki, to...ten ryz ma byc juz ugotowany, czy surowy zupelnie?????? Ach i ile to jest 220C w piekarniku gazowym?.... Pokaż więcej

Hmmm...Mam ochote zrobic takie papryczki, ale kiedy wklada sie te skladniki do papryki, to...ten ryz ma byc juz ugotowany, czy surowy zupelnie?????? Ach i ile to jest 220C w piekarniku gazowym?...Gdzie jest oznaczenie od 1 do 8?...(jestem w anglii, stad te dziwne oznaczenia). Pomozecie?

Pozdrawiam!

Zgłoś 12.12.2008 Tosia

Udielbiam faszerowane papryczki, ślinka mi cieknie gdy na nie patszę :)

Zgłoś 16.10.2008 Gosik

super ja robie podbną wersje tylko z mielonym miesem i tez jest pychaL:) mój maz uwielbia :)

Zgłoś 04.11.2008 ligia

mniam,mniam....skosztowałam,polecam :)

Zgłoś 15.07.2009

Bardzo dobre,

tak nafaszerowane również wyśmienite są gotowane w bulionie polane sosem np pomidorowym czy koperkowym.

Zgłoś 22.07.2009 Olga

Ja papryki faszeruje ugotowanym ryżem ,mięsem mielonym, dodaje czerwona fasole z puszki, ketchup,ser,przyprawy, mieszam wszystko wkładam do papryk, i robie to w garnku. mniam

Zgłoś 22.07.2009 Olga

Ja papryki faszeruje ugotowanym ryżem ,mięsem mielonym, dodaje czerwona fasole z puszki, ketchup,ser,przyprawy, mieszam wszystko wkładam do papryk, i robie to w garnku. mniam

Zgłoś 30.05.2013 http://pychotka23.blogspot.com/

uwielbiam papryki faszerowane :)