Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papryka po węgiersku

Tekst i foto Romuś 08-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
220 złprosty25 min.średnia

Składniki:

4 papryki czerwone (duże), ryż Uncle Ben's (1 torebka), 1 jajko,
mały słoiczek marynowanej papryki, mała porcja mielonego mięsa z indyka lub inne, przyprawy (sól, pieprz, czerwona ostra papryka w proszku)

Jak przyrządzić:

Gdy ugotujemy ryż na sypko, schładzamy go. Do mielonego mięsa dodajemy 1 surowe jajko, drobno pokrojoną paprykę konserwową, sól, pieprz oraz trochę papryki ostrej w proszku. Dodajemy ryż. Drylujemy papryki duże czerwone, myjemy
i nadziewamy przygotowanym farszem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy odrobinę oleju, wkładamy papryki nadziane,
a po chwili, gdy mocno się zagrzeją, dolewamy marynaty z papryki konserwowej. Dusimy w piekarniku ok 25 min. Super!

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne, piekarnik z temperaturą ok.
150 st. C

Jak podawać?

Na talerzykach, na których dnie liście
zielonej sałaty. Koniecznie przy świecach przy
subtelnej muzyce z winem.

Uwagi:

Do potrawy świetnie nadaje się czerwone wino Egri Bikaver.
Polecam na superspotkania we dwoje!
To świetny afrodyzjak i świetnie smakuje i pachnie.
Smacznego! Jako dodatek mogą służyć kawałeczki świeżej
bagietki. Koszt niewielki. Praca nietrudna, ale jaki efekt!

Czas przygotowania:

Dobrze po 10 min dolać marynaty i przewrócić
papryki, by nie przywarły do ścian naczynia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.07.2006 jola

a jak zrobic papryke marynowana do sloikow??? jak masz to dawaj