Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Papuryża

Tekst i foto leptoptelis 16-02-2011

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-prosty35 min.średnia

Składniki:

20 dkg pieczarek, 1 duża papryka (świeża), 1 duża cebula, 1 woreczek ryżu (100g, najlepiej brązowego ale jak ktoś nie lubi może być inny), 2-3 marchewki średniej wielkości, 3-4 łyżki soku z cytryny, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy, przyprawy: przyprawa uniwersalna (ja używam Delikatu), papryka słodka mielona, imbir mielony, bazylia, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

W garnku zagotować wodę na ryż. Posolić, ryż gotować według wskazań na opakowaniu (brązowy około pół godziny). Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać, wrzucić posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusić pod przykryciem około 10 minut, potem dodać przyprawę uniwersalną, paprykę mieloną, imbir, pokrojoną w słupki marchewkę. Dalej dusić pod przykryciem. W międzyczasie pokroić świeżą paprykę w grubą kostkę i posiekać drobno czosnek, wrzucić na patelnię i dalej dusić jeszcze około 15 minut dość często mieszając. Od czasu do czasu podlewać troszkę wodą (ale nie za dużo, żeby warzywa w niej nie pływały. Chodzi tylko o to, żeby nie przywarły. Dodać sok z cytryny i miód. Doprawić pozostałymi przyprawami do smaku. W międzyczasie ugotował nam się już ryż. Ryż odcedzić, dodać na patelnię i dokładnie wszystko wymieszać. Już bez przykrycia odparować nadmiar wody, wyłożyć na talerze i podawać na gorąco.

Czas przygotowania:

Z tej porcji wychodzi papu dla 2 -3 osób. Idealne na szybki obiadek w zimowe popołudnie. Potrawa nietucząca a pożywna.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.