Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Parówkonow

Tekst i foto Artek 31-12-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
115 złprostyok. 30 min.??? ale tłuste

Składniki:

3 parówki (najlepiej łukowskie lub berlinki), łyżka (łycha) koncentratu pomidorowego, średni ząbek czosnku (jak ktoś woli, cebuli 1/2), kilka plasterków papryki (dla estetyki), śmietany łyżka, curry łyżeczka, bazylia, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, tłuszcz, żółty ser.

Jak przyrządzić:

Na tłuszczu, w przyprawach, dość mocno podsmażamy paróweczki. Pod koniec dodajemy cebulkę lub czosnek i podlewamy wodą. Dodajemy listek, ziele i paprykę. Po zagotowaniu dodajemy koncentrat. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10/15 min., dodajemy śmietanę i ewentualnie (jeśli mamy potrzebę) zagęszczamy mąką (łyżeczka mąki na 100 g zimnej wody i dokładnie wymieszać). Nakładamy, posypujemy serem i zajadamy z ciepłą bułeczką.
Smacznego!

Potrzebne przybory:


Decha, głęboka patelnia, nóż (nie musi być ostry).

Jak podawać?


Kwestia gustu.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.01.2006 Marysia Konieczny

Nie mogę zrozumieć dlaczego ludzie zamieszczają na tak porządnej stronie przepisy, które nie są wypróbowane.Ludzie kochani przecież to może uszkodzić ludzi żołądek.Czy nikt tego nie potrafi zroz... Pokaż więcej

Nie mogę zrozumieć dlaczego ludzie zamieszczają na tak porządnej stronie przepisy, które nie są wypróbowane.Ludzie kochani przecież to może uszkodzić ludzi żołądek.Czy nikt tego nie potrafi zrozumieć.Niektórzy zachowują się nieodpowiedzialnie, jak gdyby małe dzieci, które na polu bawią się w dom i do swoich garnuszków sypią to wszystko co widzą przed sobą.Tak robić nie wolno.Jest to postawa niemoralności podług bliźnich.A gdyby ktoś Tobie dał taki przepis? Jakbys poczuła się na myśl, że ktoś mógłby Cię otruć tym "świństwem"? zadaj sobie to pytanie i nie strój sobie więcej już takich żartów. To jest strona dla Ludzi poważnych.

Zgłoś 04.02.2006 Paula

moja mama robi taki sos do makaronu. pycha!!!

Zgłoś 28.02.2006 zbyn

Marysia ,czy musialas K oniecznie w ten sposob komentowac to jest przepis naprawde dobry .Polcam !

Zgłoś 28.02.2006 edka

Lubie tak przyrzadzone parówki,zreszta mój mąz też.Mocno je przyprawiam,żebybyly pikantne.pycha.

DO MARYSI KONIECZNEJ----TY JESTEŚ TOKSYCZNA....

Zgłoś 01.07.2006 sokore/Żarów

Marysia sie farbuję na obcokrajowca i jest "Koniecznyyyy".Trochę mi żal takich ludzików, ale cóż począć. Wracając do parówek są bardzo dobre, orginalne i smaczne.

Zgłoś 28.10.2006 Martin

Rewelacja, niebo w gębie. Prosty i szybki, ale za to jaki dobry.

Zgłoś 04.12.2006 Sokrates

Tylko jak Ci się nazbierało te 15 złotych na 3 parówkach, paru cebulach i przecierze pomidorowym?

Zgłoś 04.05.2007 Hanka

Sokrates--> Lepiej do sklepu wziąć za dużo pieniędzy niż za mało xD

Zgłoś 07.02.2008 anja

bardzo dobre .polecam

Zgłoś 01.07.2014 Artek ;-)

Wszedłem po paru latach i oczom nie wierzę, że "mój Parówkonow" zrobi taką furrorę, poza jednym komentarzem (wybaczam dąsy i przerażenie i w Bieszczady czy gdziekolwiek na łono przyrod... Pokaż więcej

Wszedłem po paru latach i oczom nie wierzę, że "mój Parówkonow" zrobi taką furrorę, poza jednym komentarzem (wybaczam dąsy i przerażenie i w Bieszczady czy gdziekolwiek na łono przyrody nie zapraszam, no chyba, że na szampana Dom Perignon rocznik 1955)

Zgłoś 01.07.2014 Artek

I z tego wszystkiego oczywiście zapomniałem serdecznie podziękować "Fanom Parówkonowa" SERDECZNE SMACZNEGO !!!

P.S.

Jeszcze lepszy z piwkiem ;-)

Zgłoś 01.07.2014 Artek ;-)

Na "Otro i Piwko". Paluchy lizać !