Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pasta jajeczna z brokułami (jajka faszerowene)

Tekst i foto Eewelina 09-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużo10 złprosty20 min.?

Składniki:

- brokuła (żywa może być mrożona),
- 4 jajka,
- 4-5 dużych pieczrek,
- po 3-4 ogórki konserwowe i kiszone,
- duży pęczek szczypiorku,
- majonek,
- musztarda.

Jak przyrządzić:

Rózyczki brokuł gotujemy 3-4 min. (lepiej, gdy są bardziej twarde niż miękkie, na pewno nie mogą sie rozgotować). Oddzielnie gotujemy oczyszczone pieczarki tak by były twarde(góra 5 min). Jajka gotujemy na twardo. Następnie kroimy ogórki, jajeczka i peczarki w drobną kosteczkę, szczypiorek drobniutko siekamy i dodajemy podzielone na drobne różyczki brokuł. Do wszystkiego dadajemy małą łyżeczkę musztardy i półtorej łyżeczki majonezu i mieszamy, mieszamy. Dpdajemy sól pieprz i sól i już.

Jak podawać?

Podawać przechłodzone

I POMYSŁ
Pastę można wykorzysatć jako farsz do jajek. Tylko wtedy zamiast całych jajek do pasty wykorzystujemy tylko zółtka, białka faszerujemu. Wtedy należy więcej wykorzystać jajek.

II POMYSŁ
Pastę można układać w bezbarwnej salaterce jak pierzyknkę, tzn warstawami. W tym przypadku zóltka i białka jajek posiekać oddzielnie. Peferowane warstwy (od dołu): brokuły, białko, ogórek kiszony, pieczarki, ogórek konserwowy, zółtko, szczypiorek. Poprzedzielane cienkimi warstwami majonezu wymieszanego z musztardą.

Czas przygotowania:

Robi sie szybko i sprawnie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.02.2004 Stulikrotka

...Imprezy...uwielbia je każdy z nas, ale zawsze pojawia się problem przygotowania czegoś smacznego, ciekawego dla oka, kuszącego dla podniebienia, taniego i oczywiście w ilości hurtowej.... Pos... Pokaż więcej

...Imprezy...uwielbia je każdy z nas, ale zawsze pojawia się problem przygotowania czegoś smacznego, ciekawego dla oka, kuszącego dla podniebienia, taniego i oczywiście w ilości hurtowej.... Postanowiłam że zrobie na moją imprezkę m.in. jaja faszerowane... wśród różnych farszy znalazł się i twój Ewelino ... farsz z brokułami zniknął jako pierwszy...dzięki

Zgłoś 11.02.2007 kanagroo

brokuła żywa może być mrożona :]]]]]]

Zgłoś 29.03.2007 platkizmlekiem

Hahahaha!

Może być żywa brokuła, a jakże! Martwa brokuła jednakże sprawdza się niezgorzej!

Hahahahahaha!!!!!!!!!

Pozdrawiam zalana łazmi ;))))))

Zgłoś 29.03.2007 Platkizmlekiem

No cholera coś mi się literki poprzestawiały ;)

Miało być :

Pozdrawiam zalana łzami.

Ze śmiechu z resztą.