Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Paszteciki Traviatty

Tekst i foto LATRAVIATTA 07-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3 porcje15 złprosty40 min.?

Składniki:

- 0,5 kg pasztetu,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- jajko,
- mała kapusta pekińska lub nieduży kawałek kapusty włoskiej, białej...
- 3 ząbki czosnku, vegeta, maggi, pieprz czarny,
- ciasto naleśnikowe - takie jak kto lubi + do ciasta ok. 2 łyżeczki proszku do pieczenia + zioła, ale ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż zwykle...

Jak przyrządzić:

Cebulkę kroimy w piórka, marchewkę w kosteczkę, kapustę w drobne paseczki, czosnek miażdżymy w prasce. Warzywka przesmażamy krótko w małej ilości dowolnego tłuszczu, po czym dolewamy odrobinę maggi, vegetę, pieprz i troszkę wody i dusimy do miękkości. Pasztet - gdy jest miękki to ok, gdy jednak jest to pasztet mocno spieczony - mielimy, dodajemy jedno jajko, wyrabiamy jak mielone. Gdy warzywka są miękkie, odparowujemy wodę i dorzucamy je do masy pasztetowej, wyrabiamy dosypując troszkę tartej bułki.
Przygotowujemy cisto naleśnikowe - takie jak zazwyczaj robimy, lecz dodajemy do niego proszek do pieczenia i zioła - ja daję prowansalskie - to moja mała obsesja - te ziółka ;-). Z masy pasztetowej formujemy dowolny kształt - np. okrągłe, dość płaskie placuszki, lub wałeczki - maczamy je w cieście i kładziemy na mocno rozgrzany olej, smażymy aż staną się złote, rumiane :-))).

Potrzebne przybory:

Nic szczególnego, poza tym, co zwykle...

Jak podawać?

Ja podaję z zupką - żurek, barszczyk w kubku i surówką z pora. :)

Uwagi:

Znacznie łatwiej smaży się te paszteciki w dużej ilości tłuszczu, jak pączki bądź frytki. Jest to danie, które ostatnio robi u mnie furorę w połączeniu z gorącym żurkiem w kubku! Świetne na kolację, obiadek. Do wykonania używam gotowego pasztetu, ponieważ tak jest mi wygodniej i niezbyt drogo - jeśli ktoś ma czas - można go zrobić samemu ;-). Próbowałam zamiast pasztetu - mielone mięsko, ale to nie to... Życzę smacznego i proszę o komentarze, bo jest to świeży pomysł, jestem ciekawa opinii...:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.01.2004 carmenisia

Farsz jest swietny...ale czas przygotowania wynosi (jak sie to robi po raz pierwszy!) hmmm ok. 2,5 godz.-nalezy oczywiscie w to wliczyc czas na eksperymentowanie-niestety nie podalas proporcji n... Pokaż więcej

Farsz jest swietny...ale czas przygotowania wynosi (jak sie to robi po raz pierwszy!) hmmm ok. 2,5 godz.-nalezy oczywiscie w to wliczyc czas na eksperymentowanie-niestety nie podalas proporcji na ciasto...hmmm troche gestsze niz zwykle...Skonczylo sie na tym, ze koniec koncow zrobilam nalesniki;)

Zgłoś 11.03.2005 EL TRATWA

Droga panienko !!!

Nie powinnaś choćby przez szacunek dla swojej osoby nazywać dań swoim grubiańskim nickiem - jest to snobizm i próba dowartościowania, nie sądze więc aby dania były smac... Pokaż więcej

Droga panienko !!!

Nie powinnaś choćby przez szacunek dla swojej osoby nazywać dań swoim grubiańskim nickiem - jest to snobizm i próba dowartościowania, nie sądze więc aby dania były smaczne choćby przez wzgląd na osobę która uważa sie za wyśmienitą wynalzczynię i kucharkę wprost mistrzowską.

To nie jest żaden atak węc próby odpierania go będę ignorował.

Dziękuję - i pozdraweiam z należnym szacunkiem ( bo każdy ma taki szacunek na jaki zasłużył )

Zgłoś 12.06.2005 babajaga

witam! zrobiłam te paszteciki, wszystkim bardzo smakowały. Kogo poczęstowałam nimi-to prosi mnie o przepis!!!! Pozdrówka i proszę o więcej Twoich przepisów-- są rewelacyjne i takie odkrywcze!!!<... Pokaż więcej

witam! zrobiłam te paszteciki, wszystkim bardzo smakowały. Kogo poczęstowałam nimi-to prosi mnie o przepis!!!! Pozdrówka i proszę o więcej Twoich przepisów-- są rewelacyjne i takie odkrywcze!!!

Zgłoś 10.10.2005 awa2001

El tratwa vel El inneróżne kundle, znowu kolejna krytyka autorki, dała ci kosza? zazdrościsz jej pomysłów? każdą krytykę z twojej strony zignoruję, więc idź może na szczaw co?

Zgłoś 25.02.2007 fruitman

jaki pasztet?? nie ma znaczenia? bo jest ich teraz mnóstwo.z góry dzięki

Zgłoś 20.02.2007 EL TRATWA

do WODNIKA - Ty taki i owaki łapserdaku gdzieś mam twoje opinie baranie jeden i żryj co tam chcesz i nie oceniaj nigdy ludzi patrząc na siebie, obyś sie ochwacił ...

Zgłoś 25.04.2007 EL KOLO

WODNIK RZECZNIK URBAN KOMUNISTA hehe

i choć raz już wybaczyłem ze stoickim spokojem przyglądam się jak flaki prują obrońcy uciemiężonych, ale zabawa frajda na maxa

----

Taki... Pokaż więcej

WODNIK RZECZNIK URBAN KOMUNISTA hehe

i choć raz już wybaczyłem ze stoickim spokojem przyglądam się jak flaki prują obrońcy uciemiężonych, ale zabawa frajda na maxa

----

Taki wpis przeczytalem :

Wpisuję się jeszcze raz bo zapomnialam sie podpisac a Traviatta tez czyta moje przepisy i chwali je ... NO FAKT - pozazdrościć lojalności - niestety nijak ma się to do rzeczy niepoliczalnych np: smaku prezentowanych potraw a zwłaszcza z Traviaty ... :)

pozdrawiam nieuleczalnie chorych z zawiści//