Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pasztet

Tekst i foto ania 21-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- 1 kg miesa łopatki lub "od szynki",
- 30 dag słoniny lub boczku,
- 30 dag wątróbki,
- włoszczyza,
- 2 jajka,
- 2 kajzerki (czerstwe),
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić:

Mięso + słoninę + włoszczyznę gotujemy razem. Doprawiamy tak jak rosół.
Wątrobkę zmażymy.
Po ugotowaniu mięsa odcedzamy od wywaru. (Wywaru nie wylewamy!)
Wątróbkę, ugotowane mieso i warzywa mielimy dwa razy.
Dodajemy jajka, bulki( wczesniej namoczone w wywarze z mięsa i odciśniete). Ewentualnie jeszcze troche doprawiamy + dodajemy 1łyżeczke gałki muszkatolowej.
Całość dobrze mieszamy.
Piec w brytwanie wysmarowanej tluszczem i posypanej bułką lub wylożonej papierem (NIE folią bo się pasztet przyklei).
Pieczemy 40-60 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.06.2005 agnes

ja dodaję trochę wywaru do masy pasztetowej, a z reszty zrób sobie pomidorówkę :)

Zgłoś 18.09.2005 pestka

lolitek....lecz sie czlowieku ....a po co sobie jezyk lamac na takich depiluuuuuuufufufufuf

Zgłoś 17.12.2005 anti

LOLITEK

coz za piekny jezyk - mozna sie tylko dziwic ze nie udusiles sie

wlasnymi slowami

Zgłoś 23.12.2005 pr

w jakie temp. piec pasztet?

Zgłoś 12.01.2006 agnes

bardzo dobry przepis ale wywaru troche trzeba dodac do masy miesnej, piec okolo 180-200 stopni zalezy od piekarnika i od tego jak bardzo chcemy miec przypieczona skorke

Zgłoś 06.06.2006 Julka

mam pytanie- które dokładnie warzywa z włoszczyzny i w jakiej ilości? Będę robić pierwszy raz, chcę mieć precyzyjne dane:))

Przepis wyglada naprawde nieźle!

Zgłoś 20.04.2007 szpica

najlepsze pasztety sprzedaja w szczodrowie daniel ormianczyk