Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pasztet z cukinii i szpinaku

Tekst i foto pchelka 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-10? złprosty90 min.?

Składniki:

2 kg cukinii, 300 g cebuli, 3 łyżki margaryny, 200 g tartej bułki, 250 ml mleka, 6 jajek, 400 g szpinaku, 30 g masła, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty, kilka listków estragonu, margaryna do smarowania formy, listki świeżej mięty do przybrania

Jak przyrządzić:

Cebulę obrać i pokroić na cienkie talarki. Tartą bułkę namoczyć w ciepłym mleku. Cukinię opłukać i pokroić na talarki grubości 5-6 mm. Zioła opłukać i posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę i cukinię podsmażyć do miękkości na margarynie. Rozdrobnić widelcem, dodać odciśniętą bułkę, jajka, zioła, przyprawić solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową.
Szpinak opłukać, usunąć grubsze łodyżki i podsmażyć na margarynie mieszając, aż powstanie masa. Przyprawić czosnkiem i solą.
Formę pasztetową wysmarować grubo margaryną, ułożyć połowę masy z cukinii, na nią położyć warstwę szpinaku i pozostałą masę z cukinii. Formę przykryć natłuszczoną folią aluminiową, wstawić do gorącej kąpieli wodnej. Piec w nagrzanym do temp. 170 stopni piekarniku przez 1,5 godziny. Po upieczeniu formę odkryć, ostudzić, po czym wstawić do lodówki na całą noc. Pasztet podawać pokrojony na plastry.

Jak podawać?

Pasztet podawać pokrojony na plastry, przybrać listkami świeżej mięty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.08.2006 julka

jadlam to kiedys, jest PRZEPYSZNE!!

dziekuje za przepis

Zgłoś 15.12.2007 Migotka

Czy ja to mam piec w tej kapieli wodnej.?

Zgłoś 29.10.2009 teka

pasztet pyszny, nie moczyłam bułki w mleku tylko wsypałam ją do

cykini. Dodałam tylko jedno jajko bo więcej nie trzeba.

Zgłoś 29.10.2009 teka

pasztet pyszny, nie moczyłam bułki w mleku tylko wsypałam ją do

cykini. Dodałam tylko jedno jajko bo więcej nie trzeba.