Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pasztet z grzybami

22.04.2010

Zwykle pasztety robimy na specjalną okazję lub święta, ale czasami mamy ochotę odpocząć od sklepowych wędlin i wtedy przydaje się domowy pasztet. Pasztet z grzybami, aromatycznymi przyprawami i ziołami jest wyjątkowy. Cztery rodzaje mięs podlane winem nadają specyficznego smaku, a grzyby leśne są doskonałym dodatkiem smakowym i wizualnym.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
838 złwymagający150 min.wysoka

Składniki:

80 dag łopatki wieprzowej,
50 dag wołowiny,
10 dag wątróbki wieprzowej,
15 dag wątróbki drobiowej,
1 cebula,
2 suche kajzerki,
2 szklanki mleka,
pół szklanki białego wina,
5 dag suszonych grzybów,
3 jajka,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 ziarna jałowca,
płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
łyżeczka majeranku,
pół łyżeczki tymianku,
pół łyżeczki rozmarynu,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy keksowej.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe pokroić na kawałki razem z cebulą, oprószyć majerankiem i tymiankiem.

Olej rozgrzać na patelni.

Dodać mięso.

Podlać winem.

Dodać 0,5 szklanki wody, listki laurowe, ziele angielskie i jałowiec.

Dusić 35 minut.

Ostudzone mięso i cebulę przecisnąć przez maszynkę.

Bułki namoczyć w mleku.

Odcisnąć i również przepuścić przez maszynkę.

Wcześniej namoczone grzyby gotować do miękkości.

Ostudzić i pokroić.

Dodać do mięsnej masy.

Do masy dodać również żółtka, gałkę muszkatołową, rozmaryn, pieprz, sól.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać ubitą pianę z białek.

Jeżeli masa jest zbyt ścisła, można dodać kilka łyżek wywaru, w którym dusiło się mięso.

Formę keksową wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.

Przełożyć do niej masę.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.04.2010 Raz Putin

O żesz w mordkę jeża !

Samą listę składników czyta się chyba z pól godziny O_o

No teraz to ambitnie polecieliście.

Łał.

Zgłoś 22.04.2010 Jezus z nazaretu

To wygląda jak chleeeb.

Zgłoś 22.04.2010 xxx

No ta bigos, pasztet w sam raz na wiosnę ...

Zgłoś 23.04.2010 Raz Putin

Zrobiłem, rewelacyjne.

Polecam !!!

Zgłoś 23.04.2010

Mmm. pycha musi być! :) W weekend wypróbuję przepis :)

Zgłoś 25.04.2010 Gosc

Wiesz robie czesto pasztet ale nigdy nie dodawalam wolowiny.zawsze wieprzowina drob i watrobki troche jest pycha.Moze sprobuje na twoj przepis.

Zgłoś 27.04.2010 gość

pyszny najlepszy był w Realu w 2009

Zgłoś 28.04.2010 Markoni

Danka, ja czuwam, a ty....wiesz o co chodzi.

Zgłoś 29.04.2010 Mirka

Pasztet bardzo smaczny, wypróbowalam. Moja rodzina je pasztet całym rokiem, nie zwraca się uwagi na pory roku, no bo i po co

Zgłoś 31.10.2016 goÅÄ

nygGwz wirpozdlvela, [url=http://ivhancjothms.com/]ivhancjothms[/url], [link=http://vyouujrbedzg.com/]vyouujrbedzg[/link], http://qnapqecmcisv.com/