Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pasztet z soczewicy i pieczarek

Tekst i foto Danka Daniłowska 04.10.2012

Pasztet należy do potraw dość pracochłonnych i nie zawsze mamy czas na jego zrobienie, stąd też stał się potrawą głównie świąteczną. Nie zawsze tak musi być i nie zawsze pasztet musi być mięsny. Bazą do mojego pasztetu jest soczewica, posiadająca wiele odżywczych składników, a mimo to często zepchnięta poza nawias kulinarny. Jest dużo łatwiejszy i naprawdę smaczny.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
820 złśredni80 min.średnia

Składniki:

2 szklanki brązowej soczewicy,
pół kg pieczarek,
2 cebule,
2 jajka,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżka majeranku,
łyżka masła,
łyżka bułki tartej,
sól,
pieprz.

Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Soczewicę ugotować w 4 szklankach wody.

Gotować, aż będzie miękka, a woda całkowicie wyparuje.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.

Pieczarki obrać, drobno pokroić i usmażyć.

Do soczewicy dodać cebulę, pieczarki, jajka, bułkę tartą.

Przyprawić gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem.

Dobrze wymieszać.

Przygotować podłużną foremkę, wysmarować ją tłuszczem i posypać bułką tartą, wypełnić masą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem i sezonowymi warzywami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.07.2013 gość

do wody przed gotowaniem wsyp zupkę w proszku i z tym gotuj - masz od razu przyprawioną soczewicę. Gałka muszkatułowa jest zbędna - wcale nie poprawia smaku, wg mnie wręcz przeciwnie, zepsułaby.... Pokaż więcej

do wody przed gotowaniem wsyp zupkę w proszku i z tym gotuj - masz od razu przyprawioną soczewicę. Gałka muszkatułowa jest zbędna - wcale nie poprawia smaku, wg mnie wręcz przeciwnie, zepsułaby. Ale co kto lubi. Z pieprzem trzeba dobrze wymierzyć!