Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Penne z tuńczykiem

Tekst i foto Hania-Kasia 27-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty40 min.?

Składniki:

- makaron penne (lub inny ulubiony) - ok. 1/3 paczki,
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 1 średnia cebula,
- tarty ser zółty lub parmezan,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- olej,
- sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa,
- kilka czarnych oliwek,
- opcjonalnie: kapary, blanszowane brokuły.

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente (czas gotowania ok. 10 minut), odsączyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka nieco odsączyć z oleju, rozdrobnić. Wszystkie składniki dania (pozostawić część sera żółtego do posypania) włożyć do żaroodpornego naczynia, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać składniki, posypać po wierzchu serem żółtym lub parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. ok. 20 minut. Opcjonalnie można dodać zamiast/oprócz oliwek kapary i/lub blanszowane brokuły a także zastąpić tuńczyka piersią kurczaka pokrojoną w kostkę i podsmażoną lub paluszkami krabowymi pokrojonymi w plasterki.

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne.

Uwagi:

Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo dobrze smakuje z białym wytrawnym lub półwytrawnym winem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.08.2004 coolgirl

Pycha-ale ja zastąpiłam penne muszelkami oraz w wersji ubozszej dodaje kolorowa papryke-ogólnie i tak uwielbiamy to danie-ja+moj chłopak