Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczarki faszerowane

Tekst i foto rypka 03-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złprosty60 min.mało

Składniki:

- 10 pieczarek,
- natka pietruszki (ile kto lubi),
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

- pieczarki opłukać, obrać ze skórki, odciąć ogonki i wydrążyć,
- natkę pietruszki posiekać,
- dodać rozdrobniony czosnek, sól, pieprz do smaku i połączyć z masłem (miękkim),
- masłem faszerować pieczarki,
- ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć folią aluminiową,
- wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godz.

Uwagi:

- po wyjęciu z piekarnika można skropić octem winnym,
- równie dobrze wychodzą pieczone na grillu,
- świetny dodatek do mięs lub jako przystawka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.08.2004 honorata

robie takie pieczarki ale jako farsz dodaje pokrojone pieczarki jeszcze zolty ser na koniec pieczenia , jak sie rozpusci jest pyszny

Zgłoś 08.08.2004 Ola

Aż godzinę na pieczenie pieczarek? to nie pomyłka?

Zgłoś 05.01.2007 wiesia

ja w ten sposob robie male pieczarki i zapiekam na specjalnych talerzach do slimakow. Ten przepis nazywal sie pieczarki ala slimaki. Faktycznie to jest bardzo smaczne.