Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczarkowy gulasz z piersia indycza

Tekst i foto bibi-lola 20-07-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3-prosty30-40 min.ze wzgledu na śmietanę kaloryczne

Składniki:

0,5 kg pieczarek,
1 cebula,
25 dkg piersi indyczej lub kurczaka,
150 ml śmietany 30%,
łyżka oliwy,
sól,
biały pieprz,
pół szklanki wytrawnego białego wina.

Jak przyrządzić:

Pierś pokroić w paski, podsmażyć na oliwie, cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, powoli poddusić, posolić, popieprzyć, podlać winem, na większym ogniu wygotować nieco płyn, zalać śmietaną, pogotować wszystko razem jeszcze 15 min. aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem. Można też dodać mały ząbek czosnku, jak kto lubi. Serwować z ryżem, makaronem lub kartoflami. Też rzecz smaku. Mi najlepiej z ryżem smakuje.
Smacznego.

Potrzebne przybory:

Nóż, deska do krojenia, garnek, ewentualnie patelnia.

Jak podawać?

Z ryżem, kartoflami lub mięsem, jako danie główne.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.08.2008 axa,

No a gdzie te pieczarki?

Zgłoś 15.08.2008 gruby 2

Zgłoś 15.08.2008 gruby 2,

fantastyczny gulasz zpieczarek,bez pieczarek.gratuluje pomysłu.

Zgłoś 26.07.2009 bibi-lola,

OJ PRZEPRASZAM!!!!

PIECZARKI RAZEM Z CEBULA DODAC DO MIESA!!!!!!!!!