Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczeń rzymska z kaszą

Tekst i foto Athenka 15-07-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty60 min.-

Składniki:

2 torebki kaszy gryczanej, 0,5 kg pieczarek, 1 duża cebula, 250g-350g białego sera twarogowego, 3 jajka, pęczek szczypiorku, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, pieczarki zetrzeć na grubej tarce lub drobno posiekać i usmażyć do odparowania wody, cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć rumieniąc na maśle, ser biały ugnieść widelcem, szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wymieszać i dodać jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Przełożyć do jednorazowych foremek do keksów/pasztetów (może być też wąska metalowa forma do ciast) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą, na wierzch posypać jeszcze cienko bułką. Piec w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia bułki (ok. 1 minutę).

Potrzebne przybory:

Nóż, gruba tarka, duża miska, foremki do keksów/pasztetów.

Jak podawać?

Po wyjęciu z foremek najlepiej pokroić w grube plastry i podawać np. z sosem grzybowym, z bukietem warzyw. Do masy można też dodać drobno pokrojoną mozzarellę lub żółty ser. Również świetne na zimno.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.07.2009 Athenka,

Ten przepis w oryginale nazwałam "Pieczeń rzymska" z kaszą

Zgłoś 22.07.2009 vkb,

piec 1 minutę-bzdura

Zgłoś 18.01.2010 teridu

Przypomina mi to przepis na "pieróg" mojej babci Katarzyny, która była doskonałą kucharką.Babcia pochodziła ze Lwowa i często serwowała przepyszne wschodnie potrawy.Jedną z nich był w/... Pokaż więcej

Przypomina mi to przepis na "pieróg" mojej babci Katarzyny, która była doskonałą kucharką.Babcia pochodziła ze Lwowa i często serwowała przepyszne wschodnie potrawy.Jedną z nich był w/w pieróg.Otóż farsz był bardzo zbliżony do tego w podanym przez Athenka przepisie,jednak nie było w nim pieczarek.Był natomiast przepyszny serek biały, taki od "baby", przysmażona cebulka i kasza.Zawinięte to było w ciasto drożdżowe, coś na wzór strucli.Upieczone na rumiano , pokrojone w grube plastry i polane pyszną gęstą śmietaną, też taką od "baby".Smaki dzieciństwa!!

Któż ich nie pamięta?

Zgłoś 25.07.2009 Athenka,

te minuty to jakas pomyłka a nie bzdura, wpisałam kilkadziesiąt minut