Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczona papryka

Tekst i foto Tedi 07-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
411,50 złbardzo trudny90 min.niska

Składniki:

Papryka czerwona, czosnek, natka pietruszki, oliwa, odrobinę soli/według smaku/, 8 papryk, ocet winny

Jak przyrządzić:

Paprykę opłukać, osuszyć ściereczką. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni Celsjusza. Następnie włożyć paprykę w całości
i opiekać z obu stron, do chwili gdy skórka stanie się brązowa, następnie paprykę przełożyć do garnka, przykryć i
pozostawić do ostygnięcia. Gdy papryka przestygnie, usunąć gniazda nasienne i obrać skórkę. Pokrajać paprykę na kawałki, posypać solą, skropić octem winnym, dodać oliwę i posypać natką pietruszki.

Potrzebne przybory:

Piekarnik z rusztem lub brytfanna

Jak podawać?

Podawać z białym pieczywem, a najlepiej z kieliszkiem rakii.

Uwagi:

.

Czas przygotowania:

Najwięcej czasu zajmuje opiekanie, a potem studzenie pod przykrywką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.01.2006 ksz

co robimy z czosnkiem?

Zgłoś 23.12.2006 Maciej

Drogi Kolego ! nie wolno tak beszcześciś papryki !!!! trzeaba wybrać papryki najbardziej grube i tzw " mięsne" to po pierwsze!!! - a w ogóle to potrzebna jest do tego paporyka nazywana... Pokaż więcej

Drogi Kolego ! nie wolno tak beszcześciś papryki !!!! trzeaba wybrać papryki najbardziej grube i tzw " mięsne" to po pierwsze!!! - a w ogóle to potrzebna jest do tego paporyka nazywana "patlidzanka" w Serbii i i Chorwacji. Sucha musisz upiec w piekarniku COS MI SI DYIEJE Y KOMPEM ODPOWIEDY PROSE NAMACIEK371"INTERIA.PK