Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pieczona pierś gęsia

Tekst i foto Ewa Kubicka 02.04.2007

Coraz częściej drób jest sprzedawany w częściach. Dzięki temu możemy przygotować gęś w jej najszlachetniejszym fragmencie – przynajmniej z mego punktu widzenia. Chociaż Wielkanoc nie jest typowym okresem pieczenia gęsi – ja bardzo lubię, gdy coś z drobiu pojawia się wówczas na moim stole. Fakt, że nie muszę się zmagać z całym, okazałym ptakiem ułatwia i skraca proces przygotowań. A smak gęsi skrojonej w cienkie plastry jest przewyborny.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
635 złśredni? min.sporo

Składniki:

- 1 pierś gęsia ok. 1 ½ kg.

Marynata:
- tymianek,
- czosnek ,
- 1 cytryna lub ocet winny,
- słodka papryka,
- sól.

Jak przyrządzić?

1) Mięso myjemy starannie (jeśli zostało kupione świeże). Jeśli było zamrożone, rozmrażamy powoli – najlepiej w lodówce, co nieco przedłuża proces przygotowania, ale tak właśnie powinno się rozmrażać drób.



Przygotowujemy marynatę: rozdrabniamy czosnek i tymianek (jeśli świeży), dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sól i paprykę. Marynatę wklepujemy w gęś i wkładamy do głębokiego naczynia, układając wierzch piersi na dnie. Zostawiamy w chłodnym miejscu na noc.



2) Pierś umieszczamy w naczyniu do pieczenia (skórka do góry), podlewamy 2 łyżkami wody i skrapiamy wodą z wierzchu. Pieczemy pod przykryciem ok. 70 min. w temp. 180 st. C. W połowie czasu pieczenia zdejmujemy przykrycie i polewamy kilkakrotnie sosem, który się wytopia. Jeśli zarumienia się zanadto z wierzchu – przykrywamy z powrotem.



3) Po zakończeniu pieczenia czekamy aż mięso ostygnie i wówczas dzielimy je na połowy wzdłuż kości grzbietowej, a następnie skrawamy w cienkie, nieco ukośne plastry.

Jak podawać?

Tak przygotowaną pierś gęsią można podać na 2 sposoby. Na ciepło – jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę. Jak zwykle, niezawodnym dodatkiem będzie borówka lub żurawina.

Uwagi:

Gęś przygotowywana w całości ma dłuższy czas pieczenia ( ok. 60 min. na 1 kg mięsa). Kiedy mamy do czynienia z. piersią czas pieczenia jest krótszy (ok. 50 min na 1 kg).<br><br>
Z pieczenia gęsi pozostaje sporo smalcu. Jest to jeden z pyszniejszych smalczyków jakie zna kuchnia polska. Po dodaniu majeranku, czosnku i jabłka &#8211; będzie fantastyczne smarowidło do chleba. Jeśli będziecie przygotowywać danie zimą &#8211; smalec możecie dodać do bigosu.<br><br>
Świeżych ziół dodajemy zawsze więcej niż suszonych.


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.04.2007 dormi

gęś ta to rzeczywiscie swietny przysmak, mysle, ze nie tylo na swieta, ale wlasnie wtedy smakuje najbardziej. Jednak gdyby byla w calości to zdecydowanie nie polecam skóry, gdyz wszystkie chudzi... Pokaż więcej

gęś ta to rzeczywiscie swietny przysmak, mysle, ze nie tylo na swieta, ale wlasnie wtedy smakuje najbardziej. Jednak gdyby byla w calości to zdecydowanie nie polecam skóry, gdyz wszystkie chudzielce przez świeta, a tym bardziej grubasy staną sie jeszcze cięższe. Potrawa jest doskonala i zdrowa, zwlaszcza, ze podawana z zurawią. Piers jak wiadomo to najlepsza część drobiu. probowalam tez z aronią - rowniez wspaniala. Zyczę smacznego i WEsołych ŚWiąt!

Zgłoś 06.04.2007 ewa

Na Boze Narodzenie pokusilam się o upieczenie gęsi ok. 4,5 kg w całości, której najlepszym elementem było nadzienie z chałki, kasztanów jadalnych, pietruszki i masła. Smaczuś przewyborny, gośc... Pokaż więcej

Na Boze Narodzenie pokusilam się o upieczenie gęsi ok. 4,5 kg w całości, której najlepszym elementem było nadzienie z chałki, kasztanów jadalnych, pietruszki i masła. Smaczuś przewyborny, goście oblizują palce.

Zgłoś 17.04.2007 Madziulka

Oj zjadłoby sie coś tak pysznego :) mniam mniam az mi ślinka cieknie

Zgłoś 17.04.2007 Cool

najlepsze gęsiwo można dostać w Biedronce w Rypinie

Zgłoś 19.04.2007 baszka

Nie ma wyborniejszego mięsiwa niż pierś z gęsi!!Aby pieczeń była soczysta oba fragmenty piersi składam razem zawinięte w nierozciętą skórę. Zamiast tymianku proponuję cząber, a skórę przed piecz... Pokaż więcej

Nie ma wyborniejszego mięsiwa niż pierś z gęsi!!Aby pieczeń była soczysta oba fragmenty piersi składam razem zawinięte w nierozciętą skórę. Zamiast tymianku proponuję cząber, a skórę przed pieczeniem nacinam,by wypłynął tłuszczyk i by nie popękała. Uwielbiam z czerwoną kapustą.

Zgłoś 03.05.2007 smakosz

Do Borysa

Co ty jadasz skoro dla Ciebie pieczona gęś to świństwa? Skoro tego nie lubisz to twój problem.

Zgłoś 05.05.2007 Ina

a może byc indyk?

Zgłoś 28.05.2007 kudłaczek

fajny przepis tylko aż żal piec to tylko dla siebie - może któraś się wprosi na taką gąskę - przekąskę

Zgłoś 13.06.2007 Stulejarz

dziekuje za przepis[cool]

Zgłoś 21.03.2013 aśka

pierś wyszła pyszna, krucha, jak dla mnie rumiana skórka z warstewką tłuszczyku pyyycha ;) nie można sobie wszystkiego odmawiać, dzięki za cudownie prosty przepis

ps. czerwona porzeczka te... Pokaż więcej

pierś wyszła pyszna, krucha, jak dla mnie rumiana skórka z warstewką tłuszczyku pyyycha ;) nie można sobie wszystkiego odmawiać, dzięki za cudownie prosty przepis

ps. czerwona porzeczka też pasuje