Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczone ziemniaczki inaczej

Tekst i foto Iza 07-02-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2--80 min.-

Składniki:

2 największe ziemniaki z worka, cebula, masło, kiełbasa, ser, przyprawy.

Jak przyrządzić:

Bierzemy 2 wielkie ziemniaki i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinę. Wyjmujemy, nacinamy i wyciągamy łyżką ziemniaki ze skórki, starając się jej nie uszkodzić. Na patelni podsmażamy cieniutko pokrojoną cebulę i kiełbasę (ja użyłam urządzenia krojącego). Wkładamy ziemniaki oraz cebulę z kiełbasą do miski, dodajemy masło, starty żółty ser, pieprz, sól i ulubione przyprawy, mieszamy starannie. Taką masę wkładamy z powrotem do skórek, obejmujemy rękoma i nadajemy ziemniakom ładny kształt. Posypujemy jeszcze serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.

Uwagi:

Potrawa jest smaczna i prosta w przygotowaniu.

Czas przygotowania:

Jeżeli ziemniaki są bardzo duże, to mogą potrzebować trochę więcej niż godzinę w piekarniku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.02.2010 GaGa

Coś extra!

Zgłoś 08.02.2010 beata

mniam ,naprawde pyszna potrawa