Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Pieczony camembert

Tekst i foto Justysik 07-09-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-312-15 złprosty10 min.?

Składniki:

Ser camembert (oryginalny), pieczywo - bułki, śweży ogórek, seler naciowy, marchewka, 5 łyżek majonezu, 3 łyżki keczupu.

Jak przyrządzić:

Camembert wyjmujemy z papierowej osłonki i wykładamy go na folię aluminiową (nie zawijać). Wkładamy do szerszego okrągłego pudełka, w którym kupiliśmy ser. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 200 st. C i pieczemy ser ok. 10 min - można przy tym sprawdzić, najlepiej palcami, czy zawartość osłonek sera się rozpuściła (nie dziurawić). W międzyczasie kroimy warzywa i bułkę (może być chrupiąca, wtedy wkładamy ją na 1-2 min do piekarnika) w paski, aby można je było maczać w rozpuszczonym camembercie oraz sosie zrobionym z majonezu i keczupu.

Jak podawać?

Na środek dużego talerza ustawiamy camembert i sos w miseczce, a naokoło układamy warzywa i pieczywo. Smacznego!

Uwagi:

Ilość camemberta, jak również przygotowanych warzyw zależy od apetytu gości. Po prostu uwielbiam to danie - piecze się je bez dodatku tłuszczu. Lubię przegryźć świeżą marchewkę, ogórek i seler, maczając na przemian w camembercie i w sosie. Ser powinien uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.06.2008 kasia

palce lizać...jednak jak taki camembert podaję z żurawiną i koniecznie na świeżej gruszce z kawałeczkami winogron. Pyyyyycha