Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Pierniczki

Tekst i foto Jola 18-07-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
ok. 120 sztuk? złśredni80 min.?

Składniki:

7 szklanek mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklanka płynnego miodu (może być sztuczny), 4 jaja (roztrzepać z cukrem), 1 opakowanie przyprawy do piernika, 5 dag margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej), 1 szklanka mleka, 1 łyżka sody oczyszczonej (rozpuścić w mleku), 3 łyżki kakao.
Lukier: 1 białko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 kg cukru pudru, sok z 1 cytryny.

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce. Ciasto wychodzi trochę rzadkie, więc należy przykryć je ściereczką i włożyć na 3-4 godziny (najlepiej całą noc) do lodówki. Następnie "urywamy" po kawałku ciasta, ugniatamy lekko na stolnicy podsypanej mąką, wałkujemy na grubość 4-5 mm. Wykrawamy foremką. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarnkiu ok. 7-10 minut (spód pierniczków powinien być złotobrązowy). Gorące pierniczki polukrować.
Lukier: wszystkie składniki wymieszać.

Potrzebne przybory:

miska, blaszka, dobry humor:)

Jak podawać?

Jak to pierniczki...

Czas przygotowania:

Pierniczki wychodzą miękkie i nie trzeba ich przechowywać po upieczeniu, żeby zmiękły. Są po prostu przepyszne. Znikają w okamgnieniu:) Życzę smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.11.2006 Lika

Ze tez Ci sie chcialo myslec o pierniczkach w srodku lata? Przepis jest z lipca. Mam pytanie do tego lukru. Jest w nim maka ziemniaczana, a przeciez je sie ten lukier na surowo. Czy to wyjdzie m... Pokaż więcej

Ze tez Ci sie chcialo myslec o pierniczkach w srodku lata? Przepis jest z lipca. Mam pytanie do tego lukru. Jest w nim maka ziemniaczana, a przeciez je sie ten lukier na surowo. Czy to wyjdzie mi na zdrowie. Moja mama zawsze mowila, ze surowej maki nie wolno jesc.

Zgłoś 23.11.2006 Jolcia

O pierniczkach myślę ciągle, bo je po prostu uwielbiam i robie je często, nie tylko na Boże Narodzenie. Co do mąki w lukrze to Ci nie zaszkodzi, robię ten lukier za kazdym razem i nic się nikomu... Pokaż więcej

O pierniczkach myślę ciągle, bo je po prostu uwielbiam i robie je często, nie tylko na Boże Narodzenie. Co do mąki w lukrze to Ci nie zaszkodzi, robię ten lukier za kazdym razem i nic się nikomu nie stało.

Zgłoś 23.11.2006 Mała

No i co z tego, że przepis jest z lipca?? Chyba akurat data wpisania go do książki kucharskiej O2 jest tu najmniej wazna. Nie wystarczyło zapytać o mąkę?? ja robiłam te pierniczki i sa przepyszn... Pokaż więcej

No i co z tego, że przepis jest z lipca?? Chyba akurat data wpisania go do książki kucharskiej O2 jest tu najmniej wazna. Nie wystarczyło zapytać o mąkę?? ja robiłam te pierniczki i sa przepyszne i mięciutkie. Polecam

Zgłoś 26.11.2006 karolina

a w jakiej temperaturze piec?

Zgłoś 27.11.2006 Jola

Powiem szczerze, ze ja piekę je w piekarniku bez ustawiania temperatury, ale uważam, ze 170-180 stopni bedzie w porządku. Co do czasu pieczenia to wszystko zależy od tego jaki masz piekarnik, dl... Pokaż więcej

Powiem szczerze, ze ja piekę je w piekarniku bez ustawiania temperatury, ale uważam, ze 170-180 stopni bedzie w porządku. Co do czasu pieczenia to wszystko zależy od tego jaki masz piekarnik, dlatego najlepiej popatrzeć na spód pierniczka lub po prostu przełamać jednego. Życzę smaznego i mam nadzieję, ze wyjdą. Pozdrawiam

Zgłoś 15.12.2006 iza

Ten przepis to rewelka. Moja 8 letnia córcia wałkowała ciasto i wykrawała pierniczki, a po upieczeniu ja lukrowałam a ona stroiła. Pierniczki są cud miód bo rozchodzą się w oka gnieniu. Pozdrawi... Pokaż więcej

Ten przepis to rewelka. Moja 8 letnia córcia wałkowała ciasto i wykrawała pierniczki, a po upieczeniu ja lukrowałam a ona stroiła. Pierniczki są cud miód bo rozchodzą się w oka gnieniu. Pozdrawiam i zyczę wszystkim owocnej pracy i rozpieszczania podniebienia.

Zgłoś 23.12.2006 k.

Pierniczki są przepyszne. Polecam absolutnie. :)

Zgłoś 05.01.2007 Jola

Dziękuje wszystkim za przemiłe komentarze:) Szczęśliwego Nowego Roku, pozdrawiam

Zgłoś 15.12.2008 asia

a gdzie ten przepis nic nie widać?

Zgłoś 15.12.2008 jagoda

pierniczki sa dobre, chyba trudno cos popsuc w tym przepisie:) ja polukrowalam i dalam na wierzch rodzynki, migdaly i kokos. ciasto rzeczywiscie jest troche lepkie, ale po wlozeniu do lodowki ju... Pokaż więcej

pierniczki sa dobre, chyba trudno cos popsuc w tym przepisie:) ja polukrowalam i dalam na wierzch rodzynki, migdaly i kokos. ciasto rzeczywiscie jest troche lepkie, ale po wlozeniu do lodowki juz da sie odkleic od niego palce :)pieczenie tych pierniczkow jest bardzo przyjemne, szkoda ze sprzatanie kuchni po takich wyczynach mniej... ciesze sie ze znalazlam ten przepis bo w srode mam wigilie taka z przyjaciolmi i od razu sie wyrwalam ze zrobie pierniczki i dopiero po chwili przypomnialo mi sie ze one musza lezakowac a ja mam 2 dni... te nie musza , i to ich duza zaleta jak ktos ma malo czasu.

Zgłoś 22.11.2007 ASIA

Nie wiem czy mam trefną szklankę. Ale 7 szklanek wyszedł mi równy 1 kg mąki. Nie można było tak napisać? Poza tym zobaczymy jutro rano.Ciasto na noc w lodówce.

Zgłoś 23.11.2007 Asia

Dziękuję Jolu za przepis. Właśnie kończę piec. Pierniczki rewelacja - miękkie i poszyste

Zgłoś 16.12.2007 poziomka

Z moim beztalenciem w dziedzinie pieczenia ciast i ciasteczek ten przepis okazał się rewelacyjny. Pierniczki okazały się jak najbardziej zjadliwe :-)) Polecam !!!

Zgłoś 18.12.2007 Ewunek

Pyszności!!!! Pani Jolu, poproszę o więcej przepisów na forum. Połowa pierniczków zniknęła zanim zdążyłam zrobić lukier :)

Zgłoś 19.12.2007 braktalentu

To wspaniały przepis. Dziś zrobiliśmy pierniczki z synkiem i niedługo zawisną na choince. Część zapakujemy w lniane woreczki i podarujemy Cioci Uli.

Jolu, bardzo dziękuję, że podzieliłaś... Pokaż więcej

To wspaniały przepis. Dziś zrobiliśmy pierniczki z synkiem i niedługo zawisną na choince. Część zapakujemy w lniane woreczki i podarujemy Cioci Uli.

Jolu, bardzo dziękuję, że podzieliłaś się tą recepturą. Nawet ja nie potrafiłam tu nic zepsuć. Wszystko działa i smakuje piernie - jak należy-:)

Zgłoś 19.12.2007 Wiórka

>Lukier: 1 białko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 kg cukru pudru, sok z 1 cytryny.

Hmm przepis na ciasto do pierniczków wypróbuję już dziś, ale co do tego lukru to mam poważne wątpli... Pokaż więcej

>Lukier: 1 białko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 kg cukru pudru, sok z 1 cytryny.

Hmm przepis na ciasto do pierniczków wypróbuję już dziś, ale co do tego lukru to mam poważne wątpliwości - ani mąki ziemniaczanej ani białka nie powinno się w żadnym wypadku jeść na surowo. Szczególnie na tle doniesień o ptasiej grypie albo po prostu ze względu na dość rozpowszechnioną obecność salmonelli :P

Sam cukier puder i kilka kropli wody/mleka wystarczą, by zrobić piękny i pyszny lukier.

Zgłoś 19.12.2007 Monika :)

pewnie znikają w oka mgnieniu ale tak na wszelki wypadek tylko pytam ;) ile mogą leżeć i zachowują swój niepowtarzalny aromat ??

Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)

Zgłoś 20.12.2007 magda

świetny przepis, prosty a efekt super!pierniczki są miękkie od razu nie muszą leżakować! Ja robię lukier z dwóch białek i szklanki cukru pudru, bo potem jednak ta cytryna przebija w smaku.

... Pokaż więcej

świetny przepis, prosty a efekt super!pierniczki są miękkie od razu nie muszą leżakować! Ja robię lukier z dwóch białek i szklanki cukru pudru, bo potem jednak ta cytryna przebija w smaku.

Zgłoś 28.12.2007 nat

faktycznie pierniczki wychodzą puchate i mięciutkie od razu :)

a im grubsze, tym lepsze ;)

dzięki za przepis!

Zgłoś 22.12.2010 ola

głuptasek xd mama dobrze mówiła, tylko mąki się do lukru nie dodajexd, lukier to się robi, że do wrzątku wsypujesz cukier puder, i potem wymieszaj, i już gotowy, nie czekaj z polewaniem piernicz... Pokaż więcej

głuptasek xd mama dobrze mówiła, tylko mąki się do lukru nie dodajexd, lukier to się robi, że do wrzątku wsypujesz cukier puder, i potem wymieszaj, i już gotowy, nie czekaj z polewaniem pierniczków, żeby ci nie wysechł lukier, a i nie lej dużo wody, lukier powiniem być gęsty, i żeby po pierniczkachnie spływał, a i lukier oczywiśćie na już upieczone pierniczki ;P xd hihi

Zgłoś 02.01.2008 Monika

a mi wyszły twarde :( dużo piekę i nigdy nie zdażają mi się takie przykre niespodzianki :(

Zgłoś 06.12.2008 Sabina

Proste i wysmienite pierniczki, akurat skonczylam moje tworzenie i jestem zadowolona na maxa!!! Miekkie, slodkie, pachnace poprostu cuda.. Dziekuje za super przepis!!!!! Pozdrawiam Cieplutko..

Zgłoś 03.12.2008 DJSuzy

Pierniczki są świetne, naprawdę, piekłam pierniki w ogóle pierwszy raz w życiu i wyszły świetnie.

Gdy chce się je pochrupać, wystarczy zrobić cieńsze albo dłużej pot... Pokaż więcej

Pierniczki są świetne, naprawdę, piekłam pierniki w ogóle pierwszy raz w życiu i wyszły świetnie.

Gdy chce się je pochrupać, wystarczy zrobić cieńsze albo dłużej potrzymać w piekarniku, wtedy są twarde i nadają się na choinkę, albo na dłuższe przetrzymanie, polecam przepis wszystkim!

Zgłoś 13.12.2009 mmamma

Pierniczki wyszly świetne!!! Robiłam z pół porcji, a ciasto lezakowalo w lodówce całą noc i nakroiłam dwie miski! Wystarczy i do degustacji i na choinkę! Od razu miękkie i pulchne. Im grubsze ci... Pokaż więcej

Pierniczki wyszly świetne!!! Robiłam z pół porcji, a ciasto lezakowalo w lodówce całą noc i nakroiłam dwie miski! Wystarczy i do degustacji i na choinkę! Od razu miękkie i pulchne. Im grubsze ciasto tym lepsze ciasteczka. Powiem jeszcze, że robiłam też równocześnie z innego przepisu, ale tamte są twarde, więc muszą poczekać na Święta.

polecam

wesołych i smacznych świąt

Zgłoś 14.04.2009

Zgłoś 19.12.2009 Aniusia

ah.. pierniczki przepyszne ;)

troche kłopotu z ich robieniem i ciasto sie strasznie klei, ale nastepnego dnia wystarczy jeszcze je zagniesc i mozna spokojnie walkowac.

no i tez str... Pokaż więcej

ah.. pierniczki przepyszne ;)

troche kłopotu z ich robieniem i ciasto sie strasznie klei, ale nastepnego dnia wystarczy jeszcze je zagniesc i mozna spokojnie walkowac.

no i tez strasznie duzo mi wyszło tych pierniczków :D aż 4 talerze! ale w sumie to chcialam porozdawac znajomym wiec dobrze sie stało :)

a co do miękkości pierniczków - jeżeli sie bedzie piekło za dlugo, zrobią się tak twarde jak kamien. Wszystko zależy od pieca. Pozdrawiam i życze smaczengo! :D

Zgłoś 20.12.2009 SLIWKA

Zrobiłam, z połowy przepisu. walnęłam się oczywiście, i wsypałam za mało mąki. Ciasto leżakowało w lodówce przez noc, rano dodałam jeszcze mąki, zamieszałam, i wstawiłam jeszcze do lodówki. Gen... Pokaż więcej

Zrobiłam, z połowy przepisu. walnęłam się oczywiście, i wsypałam za mało mąki. Ciasto leżakowało w lodówce przez noc, rano dodałam jeszcze mąki, zamieszałam, i wstawiłam jeszcze do lodówki. Generalnie ciasto jest lepkie, więc nie udało mi się żadnych kształtów innych niż kółka uzyskać. Urosły ślicznie, piekłam 10 minut w 170st. Mi smakują, synkowi też:) Generalnie to takie "Katarzynki" home made;)

Zgłoś 20.12.2009 Ania

A jakie kakao trzeba dodać? Gorzkie czy takie słodkie(np. Nestle) dla dzieci?

Zgłoś 23.12.2009 Cygne

wraz z rodzinką zrobiilam i wyszyly dosc znosne chcoiaz lepszy przepis to http://www.wielkiezarcie.com/recipe39728.html

Pozdrawiam

Zgłoś 25.12.2009 kasieńska

Pierniczki bombowe. robiłam wszystko jak w przepisie. Gorąco polecam.

Zgłoś 16.12.2010 zuzia

a czy one będą

Zgłoś 16.12.2010 trupek

a czy one będą twarde

Zgłoś 28.11.2011 Marta

Miękkie owszem!!!!!! również drugiego dnia po upieczeniu, a jest to już kolejny przepis, który testuję, bo z wszystkich innych receptur, mimo zapewnień autorów wychodzą twarde straszliwie.

<... Pokaż więcej

Miękkie owszem!!!!!! również drugiego dnia po upieczeniu, a jest to już kolejny przepis, który testuję, bo z wszystkich innych receptur, mimo zapewnień autorów wychodzą twarde straszliwie.

Natomiast jak dla mnie i moich rozpieszczonych smakoszy są zdecydowanie za mało przyprawione. Także polecam o wiel więcej miodu i to najlepiej gryczanego, dużo więcej przyprawy i kakao. Pisząc "dużo więcej" mam na myśli co najmniej 7-8 razy więcej, mówię jak najbardziej serio. W wersji obecnej bez polukrowania są akceptowane ale żaden to rarytas, to samo można kupić w sklepie.

Zgłoś 28.11.2011 Marta

Ach, w oryginalnym przepisie kakao w ogóle nie ma. Ja dałam na porcje z jednego jajka dwie czubate łyzeczki.

Piekłam jakieś 9 minut.

Zgłoś 30.11.2011 Melanzane22

Pierniczki wyszły super, puszyste, miękkie, rewelacyjne, ponieważ inne niż wszystkie jakie do tej pory znałam (zawsze były twarde te co robiłam). Ja piekłam 12 minut w 180 stopniach, a co do kak... Pokaż więcej

Pierniczki wyszły super, puszyste, miękkie, rewelacyjne, ponieważ inne niż wszystkie jakie do tej pory znałam (zawsze były twarde te co robiłam). Ja piekłam 12 minut w 180 stopniach, a co do kakao to lepsze jest nierozpuszczalne (3 płaskie łyżki), zamiast lukru polecam mleczną czekoladą je polać.

Zgłoś 20.12.2011 Ewa

Właśnie wczoraj piekłam z córeczką te pierniczki i wyszły super!! Robiłam pierwszy raz i są przepyszne :) Przepis już na zawsze zagości w naszym domu. Też zamiast lukru polewałyśmy mleczną czeko... Pokaż więcej

Właśnie wczoraj piekłam z córeczką te pierniczki i wyszły super!! Robiłam pierwszy raz i są przepyszne :) Przepis już na zawsze zagości w naszym domu. Też zamiast lukru polewałyśmy mleczną czekoladą i obsypywałyśmy kolorowymi cukiereczkami....mniaaamm

Zgłoś 21.12.2011

przepis rewelacjaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!

ludzie one sa miekkie naprawde zaraz po upieczeniu!!!!!!!!!

jeszcze nigdy nie wyszły mi taaaaaaakie dobre

Dziekuje za przepis!

Zgłoś 29.12.2011 whissky79

Ja tez pierwszy raz je robilam i sa rewelacyjne.Tylko ja dalam 3 razy wiecej przyprawy i wiecej miodu.Sa mieciutkie bez lezakowania a z czasem od lukru robia sie jeszcze mieksze-cuudo po prostu.... Pokaż więcej

Ja tez pierwszy raz je robilam i sa rewelacyjne.Tylko ja dalam 3 razy wiecej przyprawy i wiecej miodu.Sa mieciutkie bez lezakowania a z czasem od lukru robia sie jeszcze mieksze-cuudo po prostu.

Zgłoś 30.12.2011 Iw

Pierniczki bardzo dobre, miękkie nawet po tygodniu. Polecam.

Zgłoś 08.12.2012 stynka

Pierniczki z tego przepisu są genialne. Robię je już trzeci raz. Są mięciutkie, delikatne, przepyszne. Polecam